Parlamentul a modificat ale legislației care pivește ridicare de deșeuri din toată țara. Taxa de salubrizare s-ar putea modifica.
Noua legislație aduce vești bune în ceea ce privește mediul, însă din punct de vedere al costurilor veștile nu sunt la fel de plăcute. Românii vor fi nevoiți să plătească mai mult penteu taxa gunoiului.
Fiecare primărie este înștiinșată cu privire la modificarea modului în care se colectează gunoiul de pe străzile localității. Instituțiile trebuie să implementeze un sistem de gestionare pe patru fracții a deșeurilor formate din stații de transfer și stații de sortare. Mai exact, acestea sunt dotate cu recipiente dedicate pentru hârtie, metal,plastic și sticlă. Până în ianuarie, Primăriile trebuie să monteze insulițele, acestea fiind nevoite să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile și a celor periculoase provenite din deșeuri menajere.
În ceea ce privește tarifele, acestea nu vor fi stabilite de Primării, ci de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Unități Publice.
Uniunea Europeană continuă să implementeze noi măsuri de ajutorare a mediului pe care statele membre trebuie să le accepte. În ceea ce privește recilarea de gunoaie, România este printre țările codașe.
În fiecare an, UE sancționează țara noastră cu nici mai mult, nici mai puțin de 200 de milioane de euro pentru lipsa respectării legislației europene care pune obligații asupra formelor de reciclare care trebuie respectate de fiecare țară membră.
Ministerul Mediului a lansat o campanie prin care vrea să informeze cetățenii cu privire la reciclare. Potrivit analizelor ministerului, 95% dintre români cunosc conceptul de colectare separată (aruncarea gunoiului în diferitele containere speciale împărțite pe tip de material), numai un procent de 13% din aceștia o practică.
Citește și : Bani pentru fermieri. Vor primi noi ajutoare pentru 2023, dar cererile trebuie depuse înainte de Crăciun