- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor primi 25.000 de lei de la stat. Guvernul oferă banii în august

01 Aug, 09:57 • Bumbeneci Diana
Românii care vor primi 25.000 de lei de la stat, după jumătatea lunii august. Se aprobă buget record pentru programul Guvernului.
Românii vor primi 25.000 de lei de la stat. Guvernul oferă banii în august

Românii primesc vești noi despre programul naţional aşteptat de zeci de mii de persoane. Preşedintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a dezvăluit cine sunt românii care vor primi 25.000 de lei de la stat, după data de 19 august.

Guvernul începe plățile pentru români

În acest sens, Laurențiu Neculaescu a oferit detalii noi cu privire la programul Rablă. Conform acestuia, bugetul alocat pentru anul acesta este unul record.

Laurențiu Neculaescu a fost prezent la conferința „UPGRADE ROMÂNIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024” , în cadrul căreia a dezvăluit cine sunt românii care vor primi 25.000 de lei de la stat după jumătatea lunii august. De asemenea, a explicat că bugetul alocat pentru programul RABLĂ, maşini electrice, este unul record.

Vorbim de Programul RABLA pentru mașinile electrice. Anul acesta Administrația Fondului pentru Mediu a alocat un buget record de un miliard de lei numai pentru Programul RABLA – mașini electrice -, care este în derulare acum.

Mai urmează o sesiune pe data de 19 august, ultima sesiune din cadrul RABLA 2024, urmând ca anul viitor să elaborăm un nou program RABLA 2025-2030. Vom face un program multianual și vom vedea ce condiții și cum se va derula după ce vom purta toate discuțiile, în primul rând cu industria, cu ACAROM, cu APIA, cu toate asociațiile care sunt angrenate în această industrie”, a declarat Laurențiu Neculaescu.

Citește și: Românii primesc vouchere în august. Ministrul Finanțelor anunță data la care vor fi încărcate cardurile

Condiţiile puse de autorităţi pentru programul RABLA, maşini electrice

Românii care vor fi eligibili vor avea șansa de a cumpăra maşini electrice noi, însă  trebuie să îndeplinească nişte condiţii. Astfel, categoriile de solicitanți eligibili pentru sunt persoanele fizice și juridice, iar finanțarea se face după predarea unui autovehicul mai vechi de 6 ani de la data fabricaţiei. Această condiţie, însă, nu trebuie îndeplinită de instituţii:

  • 25.500 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta.
  • 13.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicletă, care generează maximum 80g CO_2/km în sistem WLTP.
  • 13.000 de lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Prima parte a programului a avut loc între 9 martie și 19 aprilie 2024, când s-au epuizat 140.000.000 de lei pentru persoanele juridice și 140.000.000 de lei pentru UAT-uri și instituții. Pentru persoanele fizice, „concursul” se încheie pe 18 august 2024 şi a avut un buget de 60.0000.000 de lei.

Următoarea etapă se va desfăşura între 19 august şi 19 septembrie, suma pusă la bătaie de stat fiind de 100.000.000 de lei pentru persoane fizice, cât şi pentru cele juridice.

Vezi și: Adrian Câciu anunță când primesc românii banii pe cardurile de alimente. „O nouă tranșă de 250 de lei va fi virată”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult