- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor putea acumula pensia cu salariul! În ce condiții se va beneficia de acest lucru. Urmărește lista cu interdicțiile

13 Mar, 08:58 • Constantin Cristina
Românii vor putea beneficia de acumularea de pensii cu anumite venituri, indiferent de categoria de pensie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a precizat care sunt condițiile în care pensionarii pot beneficia, dar și când acest lucru este interzis.
Românii vor putea acumula pensia cu salariul! În ce condiții se va beneficia de acest lucru. Urmărește lista cu interdicțiile

Pensionarii români înregistrați în sistemul public de pensii, indiferent de gradul de pensie, vor putea beneficia de cumularea pensiei cu veniturile extra. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a precizat cine și cum poate acumula pensia cu anumite venituri, dar și situațiile când acest lucru este interzis, a informat stiripesurse.ro.

Citește și: România trebuie să adopte legea privind pensiile speciale. Marcel Boloș a anunțat care este termenul limită

Persoanele pensionare care au venituri provenite din alte activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, ar putea cumula pensia cu veniturile indicate mai sus, conform Codului fiscal, indiferent de categoria de pensie acordată.

Situațiile în care legislația permite cumulul pensiei cu alte venituri sunt:

I. 1.Pensionarii pentru limită de vârstă

2. Copiii, pensionari de urmaș (cu vârsta până la 16 ani, respectiv 26 de ani – dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii), pot cumula pensia cu venituri obținute:

– din ACTIVITĂŢI DEPENDENTE, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

– din ACTIVITĂŢI INDEPENDENTE, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

II. 1. Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate, precum şi pensionarii de urmaș încadrați în gradul I sau II de invaliditate;

2. Pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parţiale,

3. Soţul supravieţuitor, încadrat în gradul I si II de invaliditate, beneficiar al unei pensii de urmaş, pot cumula pensia cu venituri obținute din activităţi INDEPENDENTE, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, precum și din activităţi DEPENDENTE, indiferent de nivelul acestora, CU EXCEPȚIA:

– veniturilor obținute în baza unui contract individual de muncă;

– veniturilor obținute în baza unui raport de serviciu (funcționar public);

– veniturilor obținute de persoane care desfășoară activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

III. 1. Pensia de invaliditate gradul III de invaliditate;

2. Pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate, pot cumula pensia cu venituri obținute din activități independente astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, precum și din activităţi DEPENDENTE (dacă nu se depăşește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă) obținute :

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

IV. Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, cu exceptia celui incadrat in gradul I si II de invaliditate poate cumula pensia cu venituri obținute din activităţi INDEPENDENTE, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, precum și din activităţi DEPENDENTE (dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat):

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu (funcționar public);

– ca urmare a desfășurării unei activități în funcţii elective sau care este numit în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi în calitate de membru cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

V. Consilierii locali/județeni pot cumula veniturile obținute din această calitate cu orice categorie de pensie.

pensionarii români beneficiază de cumularea pensiei cu venituri extra
pensionarii români beneficiază de cumularea pensiei cu venituri extra

Situații pentru care legislația NU le permite românilor cumulul pensiei cu alte venituri

I. Pensia anticipată parțială/pensia anticipată NU se cumulează cu venituri obținute:

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

II. 1. Pensia de invaliditate gradul I sau II

2. Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate,

NU se cumulează cu venituri obținute:

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

III. 1. Pensia de invaliditate gradul III

2. Pensia de urmas a copilului încadrat în gradul III de invaliditate, NU se cumulează cu venituri obținute:

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu(funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

!!! Pentru situațiile de mai sus, non-cumulul acționează atunci când se depăşește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv. Această regulă NU se aplică consilierilor locali/județeni

IV. Pensia de urmaș a soţului supravieţuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate NU se cumulează cu venituri obținute:

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

V. 1. Pensia de urmaș a soțului supraviețuitor – dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale;

2. Pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului

3. Pensia de urmaș a soţului supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, NU se cumulează cu venituri obținute:

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu; de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Alte articole: Cât plătește statul în fiecare an pentru cei 10.000 de români care primesc pensii speciale

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci