- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor putea circula în curând pe o nouă secțiune din Transapuseana! Când va avea loc marea inaugurare a celui mai spectaculos drum din țara noastră

27 May, 20:52 • Fundeanu Madalina
Al doilea lot de pe Transapuseana va fi inaugurat în această vară! Drumul va lega autostrada Sebeș-Turda, de Abrud și Apuseni, prin Aiud
Românii vor putea circula în curând pe o nouă secțiune din Transapuseana! Când va avea loc marea inaugurare a celui mai spectaculos drum din țara noastră

A doua secțiune din cel mai spectaculos drum din Alba, Transapuseana, va fi deschisă chiar în vara acestui an. Conform autorităților, în luna august ar urma să fie recepționate lucrările și pe lotul al doilea. Drumul va face legătura dintre autostrada Sebeș-Turda și Abrud și Apuseni, prin Aiud, relatează Ziare.com.

Al doilea lot de pe Transapuseana va fi inaugurat în această vară

Se poate circula și acum pe Transapuseana, pe lotul I, ce a fost deja deschis la începutul lunii mai. În ședința care a avut loc în luna mai, Consiliul Județean Alba a aprobat documentația pentru alocarea finanțării în etapa a doua. Proiectul „Modernizare drum judeţean DJ107I: Aiud (DN1)-DN74 (Cerbu)” este finanțat cu bani din POR 2014-2020, dar a fost etapizat, conform surselor oficiale.

Etapa a doua a proiectului atinge o sumă totală de 177.244.604,86 lei, cu TVA inclus, iar termenul limită pentru depunerea cererii de finanțare în a doua etapă este ultima zi a lunii mai. Termenul estimat de finalizare a etapei a II-a de pe Transapuseana este de 30 iunie 2025. Lucrările la a doua secțiune ar trebui să fie gata însă în luna august, anul acesta.

Ai mai putea fi interesat de: Românii mai au de așteptat pentru cea mai așteptată autostradă din ultimii 30 de ani! Când ar putea să fie dat în folosință drumul

Transapuseana
Transapuseana

Drumul judeţean DJ107I – Transapuseana – este considerat unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de la noi din țarîă. Transapuseana își are originea în centrul municipiului Aiud şi străbate culmile Munților Trascăului și Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor Râmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium. Traseul se finalizează în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud.

  • Lot I:43,5 km Aiud-Ponor (contract încheiat în 6 decembrie 2022, lucrări recepționate în mai 2024)
  • Lot II: 36,5 km Ponor – Mogoș – Bucium – intersecția DN74 (contract încheiat în 4 aprilie 2023; termen estimate iulie-august 2024).

Contractele includ, de asemenea, lucrări de: modernizare infrastructură rutieră, colectare și evacuare ape pluviale, consolidare/reabilitare/înlocuire poduri. Pe toate loturile acestui drum sunt prevăzute piste de biciclete, trotuare modernizate și stații de transport public.

Transapuseana, cunoscută și ca„Transalpina de Apuseni”, va avea o lungime de 78,43 de kilometri, 6.700 metri pătrați de piste de biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe.

Vezi mai multe știri: Se construiesc mai multe drumuri de mare interes pentru milioane de români. Sorin Grindeanu: ,Am avizat proiectul”