- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor trebui să plătească o nouă taxă, începând de astăzi. Noul formular trebuie trimis la ANAF până la sfârșitul lunii septembrie

30 Sep, 11:00 • Ene Andrei
O nouă taxă va fi introdusă pentru contribuabilii români, începând de astăzi. Aceștia vor trebui să plătească o taxă echivalentă cu o cotă parte de 0,3% aplicată asupra diferenței dintre valorea impozabișă a bunului și plafonul stabilit de taxă.
Românii vor trebui să plătească o nouă taxă, începând de astăzi. Noul formular trebuie trimis la ANAF până la sfârșitul lunii septembrie

O nouă taxă a fost introdusă pentru contribuabilii români, care în funcție de bunurile pe care le dețin vor trebui să plătească mai mulți bani. Este vorba de o așa-numită „taxă pe lux”, care se aplică pentru mașini și imobile scumpe.

„Taxa pe lux” și formularul care trebuie completat

”Taxa pe lux” se referă la o nouă taxă impusă de statul român contribuabililor care au imobile sau mașini de o valoare care depășește plafonul impus de lege și impune completarea formularului 216 care trebuie trimis la ANAF până la sfârșitul lunii acesteia, pentru case, și până la sfârșitul lunii decembrie, pentru mașini.

În cazul caselor, taxa pe lux este percepută doar contribuabililor care dețin case a căror valoare depășește 2,5 milioane de lei, echivalent a 500.000 de euro.

În cazul automobilelor, taxa pe lux este percepută doar autoturismelor înmatriculate în România, a căror preț de achiziție depășește 375.000 de lei, adică 75.000 de euro.

Banii care vor trebui plătiți și formularul 216

Formula de calcul a taxei este simplă, aceasta fiind stabilită prin metoda următoare :

  • în cazul clădirilor rezidențiale, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 de lei, adică 500.000 de euro
  • în cazul autoturismelor, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 de lei, adică 75.000 de euro

Formularul 216 este disponibil pe website-ul ANAF și trebuie completat cu numele, prenumele, precum și datele relevante privind impozitul special pe bunurile deținute de contribuabil.

Formula de calcul a impozitului este simplu. Spre exemplu, dacă un om deține o mașină de 100.000 de euro, va plăti un impozit egal cu 0,3% din diferența dintre prețul mașinii și plafonul de 75.000 de euro, adică 0,3% din 25.000 de euro, deci 75 de euro.

În cazul impozitului pe locuințe de lux, dacă un om deține o casă în valoare de 1 milion de euro, va plăti un impozit egal cu 0,3% din diferența dintre prețul casei și plafonul de 500.000 de euro, adică 0,3% din 500.000 de euro, deci 1.500 de euro.

Autoritățile locale au trebuit să comunice către ANAF care este situația proprietarilor care au clădiri și autorități scumpe până la 30 septembrie, moment în care au început să fie culese primele taxe, a declarat în primăvară Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Se notifică de către autorităţile locale contribuabilii care au proprietăţi cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei. Autorităţile locale comunică ANAF-ului care este situaţia acestor proprietari. ANAF emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale căror proprietăţi sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei şi pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi. Cam aceste activităţi le vom desfăşura în perioada următoare”, preciza atunci Boloș.