Autoritatea Națională în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat un nou proiect de ordin. Conform acestuia, persoanele vulnerabile vor putea plăti facturile eșalonat, într-o perioadă de minim 3 luni, spune capital.ro.
Orice român care se încadrează în categoria persoanelor vulnerabile va putea să beneficieze de minim 3 luni de eșalonare pentru achitarea facturilor la gaze naturale. Persoanele interesate trebuie să știe că măsura se aplică doar la solicitarea lor, către furnizorul la care au un contract activ.
ANRE anunță că românii care se încadrează în categoria persoanelor vulnerabile vor putea plăți eșalonat facturile, într-o perioadă de minim 3 luni. Reprezentanții susțin că această măsură a venit în urma dinamicii din piața de energie din UE, iar implicit, din România. Instituția este concentrată mereu pe îmbunătățirea reglementărilor comerciale, dar mai ales, cu necesitatea clienților și a participanților.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: România are un nou furnizor de gaze naturale! Cel mai mare importator din Grecia vine în piața românească
Conform proiectului de ordin ANRE, dacă factura emisă de furnizor este pentru o perioadă mai mare decât cea prevăzută în contractul de prestări servicii, acesta este practic obligat să eșaloneze plata clientului. Perioada de eșalonare trebuie să fie cel puțin egală cu cea pentru care a fost trimisă notificarea. Mai mult de atât, clienții nu trebuie să achite ordinele pentru care au înaintat o plângere, până în momentul în care instituția nu vine cu o soluționare asupra problemei întâmpinate.
Proiectul de ordin aduce modificări și completări chiar și în ceea ce privește activitatea de informare a clienților de energie electrică. Altfel spus, facturile la gaze vor fi simplificate. Prima pagină va avea în vedere doar informațiile esențiale, precum consumul facturat și plata pe care o are de efectuat. A doua pagină va fi alcătuită din detaliile ordinului de plată, referindu-ne la defalcarea componentelor din care este formată suma finală prezentată în notificare. În final, la anexă vor fi prezentate informații adiționale, care i-ar putea fi utile clientului pe parcursul întregului contract de prestări servicii dintre el si instituție.
Citește și: Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se închide