- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Romgaz înregistrează creșteri ale profitului net în primele 6 luni ale anului. Nu a mai plătit taxa de solidaritate

14 Aug, 15:26 • Bugiu ⁠Ana Maria
Producătorul național de gaze Romgaz a raportat un profit net mai mare în primele șase luni ale anului 2024. Compania nu a mai plătit taxa de solidaritate.
Romgaz înregistrează creșteri ale profitului net în primele 6 luni ale anului. Nu a mai plătit taxa de solidaritate

Producătorul național de gaze Romgaz, controlat de statul român, a raportat un profit net de 1,8 miliarde lei în primul semestru al acestui an, în creștere cu aproape 9%, la o producție mai mare de gaze. În plus, compania nu a mai plătit taxa de solidaritate, care în primul semestru din 2023 a fost în valoare de 970,92 milioane lei, potrivit economedia.ro.

În primul semestru al acestui an, consumul de gaze naturale la nivel național s-a majorat, în comparație cu aceeași perioadă din 2013. Livrările companiei Romgaz au scăzut cu 4,6%.

Situația este similară și în cazul cotei de piață Romgaz, care este de 45,31%, mult mai mică decât cota deținută în aceeași perioadă a anului precedent, mai exact sunt înregistrate date mai mici cu 2,5%.

Te-ar putea interesa și: Engie a semnat un contract pentru gaze naturale cu Romgaz. Înțelegerea ajunge la aproape 1 milion de lei

foto: romgaz

Romgaz înregistrează creșteri ale profitului net în primele 6 luni ale anului

Producția de gaze naturale, realizată în primele șase luni ale anului 2024, a fost de 2,48 miliarde mc, ceea ce înseamnă o creștere cu 4,34% în raport cu producția înregistrată în semestrul I al anului 2023.

Producția de energie electrică a Romgaz a fost de 450,769 GWh, fiind cu 46,810 GWh mai mică decât cea realizată în perioada similară a anului 2023 (-9,41%). Cu această producție Romgaz deține o cotă de piață de 1,68%.

Veniturile totale ale companiei sunt mai mici cu un miliard de lei în primele 6 luni ale anului curent, înregistrând o scădere de 19,38%. Factorii care au dus la aceste repercusiuni sunt:

  • diminuarea cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale (3.250,23 milioane lei în S1 2024 față de 4.283,68 milioane lei în S1 2023)
  • cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a înregistrat, de asemenea, o diminuare
  • cifra de afaceri aferentă serviciilor de înmagazinare a înregistrat o diminuare de 3,7%

Producția de gaze naturale raportată în primele 6 luni din acest an a fost influențată de:

  • efectuarea de programe de reparații și intervenții la sondele cu productivitate scăzută sau inactive;
  • continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze;
  • implementarea de măsuri pentru optimizarea exploatării zăcămintelor de gaze naturale;
  • finalizarea unor lucrări de investiții pentru extinderea infrastructurii productive și conectarea de noi sonde la această infrastructură;
  • declinul de producție specific activității de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi

Te-ar putea interesa și: Romgaz pregătește o mișcare strategică. Compania de stat vrea să cumpere un furnizor de gaze şi cere aprobarea acţionarilor