va fi primul sistem în care plățile vor fi administrate și derulate în România. Plățile se vor efectua instant, iar banii vor ajunge foarte rapid la furnizor.
În țara noastră, cei mai mulți oameni care dețin carduri bancare efectuează plățile prin intermediul Visa sau Mastercard se vor bucura de un nou sistem 100% românesc. Sunt șanse mari ca anul acesta să apară un sistem alternativ de plată care se numește RoPay și oferă avantajul unor comisioane mai mici, dar și faptul că plățile se vor face instant. Mai mult, utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să introducă datele bancare, prin RoPay fiind posibilă plata direct prin scanarea aplicației bancare din telefon. În prezent, 12 mari bănci din România vor implementa sistemul RoPay, care ar putea fi aprobat până la jumătatea anului 2024.
„Începând cu acest an, piaţa românească o să treacă palpabil spre plăţi digitale, iar plata digitală nu va mai fi asociată doar cu un singur instrument, va mai avea la dispoziţie încă unul, iar acesta se va numi RoPay. Practic, noi propunem pieţei un nou mod de plată electronică bazată pe execuţie instantanee şi pe utilizarea aplicaţiei de mobile banking.
Iar de aici o serie de caracteristici pe care deja le cunoaşteţi utilizând de atâţia ani cardul le veţi vedea prezente şi în acest caz. Diferenţa va fi că pentru toţi cei implicaţi banii se vor mişca pe loc, în câteva secunde. Iar pe zona de comerţ electronic nu va trebuie să introduceţi niciodată datele bancare, va fi suficient să puteţi scana cu aplicaţia bancară un cod QR“,a spus Răzvan Faer, şef departament dezvoltare, Transfond.
Vezi și: Gradele de invaliditate în România. Noua lege a pensiilor aduce schimbări majore în 2024
Andrei Șercanean, VP ecommerce eMAG, a explicat că sistemul RoPay va facilita plățile, dat fiind că este vorba despre transfer instant.
„Ce înseamnă RoPay pentru client? Înseamnă plată directă din contul clientului în contul beneficiarului, în cazul ăsta eMag. Tot ce ai nevoie este de aplicația eMAG, de aplicația RoPay, iar apoi aprobi din mobile banking suma necesară. Este o metodă rapidă, românească și utilă. Adoptarea acestei metode ține de noi comercianții și băncile care vor participa”,a spus Andrei Șercanean.