35 dintre cele 4.382 probe analizate în 2024 de Autoritatea Naţională Fitosanitară au fost depistate cu reziduuri de pesticide peste limita admisă, a anunţat joi Ministerul Agriculturii.
„Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) desfășoară anual controale pentru verificarea reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale produse în România. Astfel, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide în plante și produse vegetale din cadrul ANF, în anul 2024, s-au efectuat analize conform programului național de monitorizare, a programelor tematice de control, a programului de minimis aprobat de Guvern și la solicitarea producătorilor sau comercianților pentru autocontrol”, a transmis Ministerul Agriculturii.
Citeşte şi: Cu cât se vinde carnea de miel pentru Paşte 2025. Pentru ciobani este mai avantajos exportul în ţările arabe
Conform documentului, în anul 2024 s-au analizat 4.382 probe, din care: 3.624 probe în cadrul controlului oficial de monitorizare și 754 probe, la solicitare.
În ceea ce privește rezultatele obținute la probele analizate în anul 2024, s-a constatat că, din cele 4.382 probe analizate, doar 35 probe (0,80%) au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA), respectiv: 7 probe de tomate, 5 probe de ceapă verde, 4 probe de spanac, 3 probe de căpșune, 2 probe de mărar, 2 probe de pătrunjel, 2 probe de țelină cu frunze, 2 probe de porumb, 2 probe de salată, 2 probe de ardei, o probă de mere, o probă de fasole verde, o probă de vinete și o probă de grâu.
Ministerul Agriculturii a mai transmis că pentru anul 2025, ANF își propune analiza a peste 2.500 de probe din cereale, fructe, legume în cadrul Programului Național de Monitorizare. Pe lângă acestea, ANF va desfășura în acest an diferite programe de control tematice pentru fructe și legume de sezon (verdețuri, tomate, ardei, căpșune, pepeni, piersici etc.). De asemenea, ANF va continua să realizeze și analize la cererea producătorilor sau comercianților, la fel ca în anii precedenți. Astfel, ANF își propune ca pentru întreg anul 2025 să depășească, cumulat, 4.000 probe analizate.
Prin aceste măsuri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Autorității Naționale Fitosanitare, are în vedere verificarea legumelor, fructelor și cerealelor din producția autohtonă din punct de vedere al conformității și al siguranței pentru consumul populației.