Roșii cu 70 de bani kilogramul găsești în Balta Doamnei, o localitate aflată la 27 de kilometri de Ploiești, asta în condițiile în care, în Piața Obor spre exemplu, un kilogram de roșii românești se vinde cu 2,5 lei, iar în piețele din cartier ajunge până la 6 lei. Kilogramul de castraveți se vinde cu 3 – 4 lei în Obor, iar la piețele din cartier costă 5 – 6 lei.
În lipsa unui depozit frigorific, producătorii din Balta Doamnei sunt nevoiți să-și vândă marfa pe nimic, spune viceprimarul comunei.
„Prețurile la roșii sunt dezastruoase anul acesta. La Balta Doamnei roșiile se vând, en-gross, cu 0,7 – 0,8 lei/kg, iar castraveții cu 0,8 lei/kg. S-a ajuns la situația asta pentru ca producătorii să nu arunce marfa. În momentul în care un legumicultor culege zilnic din solarii 800 – 1200 kg se vede nevoit să vândă marfa la preț mic de frică să nu i se strice.
Pentru că re-vânzătorul nu se duce să cumpere întreaga marfă, ci acesta cumpără doar 50 de kilograme, de exemplu. Re-vânzătorului nu i se strică marfa pe tarabă. Acesta știe că zilnic vinde 50 de kg și cumpără doar 50 de kilograme, ca să aibă pe tarabe marfă proaspătă. Pe când un legumicultor vinde zilnic doar 500 de kilograme dintr-un total de 1.200 kg, iar restul așteaptă să vândă în altă zi și riscă să i se strice marfa”, susține Florin Silviu Păun, viceprimarul comunei Balta Doamnei, citat de Observatorul Prahovean.
Viceprimarul Păun susține că singura modalitate prin care producătorii din localitate ar putea să-și vândă tomatele la un preț decent ar fi existența unui depozit frigorific care ar ține legumele și fructele proaspete, astfel încât să nu fie necesar ca acestea să fie vândute foarte repede la un preț derizoriu.
„O variantă ar fi să se facă o asociație și să fie construit un depozit frigorific pentru fructe și legume, astfel încât să nu se strice marfa chiar dacă nu este vândută câteva zile la rând. Din punctul meu de vedere ar fi cea mai bună variantă.
Toată marfa care se recoltează să meargă la depozit. În felul acesta s-ar crea un gol pe piață, iar marfa nu s-ar mai vinde atât de ieftin. Din păcate avem niște lacune legislative.
Autoritățile locale nu au posibilitatea să facă astfel de depozite, iar producătorii sunt reticenți. Aceasta nu este o problemă strict numai de la Balta Doamnei, ci în toate județele, pentru că, la fel ca orice produs, și roșiile se degradează.
Una este să păstrezi roșiile la 15 grade Celsius, iar alta este să le ai la 35 de grade Celsius la umbră”, susține Florin Silviu Păun, viceprimarul comunei Balta Doamnei.