Tomatele Kumato sunt cunoscute pentru culoarea lor neobișnuită și gustul deosebit. Sunt maronii sau chiar negre și au o aromă dulce și intensă. De obicei, roșiile Kumato sunt mai mici decât tomatele obișnuite. Culoarea lor specifică este dată de nivelurile ridicate de un antioxidant sănătos.
”Este o premiera pentru Romania și de ce nu chiar și o premieră europeană pentru că vorbim nu de hibrizi Kumato, ci de tomate de soiuri kumato. Ce sunt tomatele kumato? Sunt tomatlee închise la culoare și sigur care au caracteristici și se cunosc prin forma și culoarea fructelor”, a explicat Costel Vânătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău – BRGV.
În țara noastră, se cultivă de mulți ani tomate negre sau maro, însă numai din hibrizi care nu se pot reproduce din semințe. Tomatele kumato sunt mult mai sănătoase decât cele clasice. Soiul de tomate Kumato aflat în curs de omologare în România a fost botezat provizoriu Rapsodia.
”Am înscris primul soi de tomate tip kumato în vederea omologarii. O singura companie din lume deținea oarecum suprematia in acest gen de tomate care se vând foarte scump. Am reusit iata sa nu obtinem hibrizi si iata sa obtinem soiuri”, a mai spus Costel Vânătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Primul soi românesc de tomate tip kumato a fost obţinut la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău de cercetători cu peste 11 ani de muncă în laborator.
Semințele vor putea fi oferite cultivatorilor experimental încă din această toamnă și vor putea fi cultivate atât în spații protejate, cât și în grădini, potrivit buzau.net.
Roșiile Kumato negre sunt deosebit de populare în rândul rezidenților europeni de vară și a populației din Turcia. Frutele tomatelor Kumato pot avea 5-6 cm diametru si 80-120 grame. Culoarea fructelor de rosii Kumato variaza de la verde – maroniu la rosu inchis, atunci când sunt bine coapte. Gustul este de rosie autentica, intens, duceag, usor acrișor. Textura fructelor de tomate Kumato este ferma, ideale pentru consumul in stare proaspata, salate. Tomatele Kumato contin cantitati mari de vitamina C si A, Fe, Ca si licopen (un antioxidant puternic).