Mulți legumicultori români au realizat o premieră în toamna anului trecut: au cultivat roșiile, pentru prima oară, încă de la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lui noiembrie, ceea ce înseamnă cu patru-șase săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit.
Potrivit președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, calendarul de producție a fost schimbat ca urmare a temperaturilor ridicate pentru această perioadă a anului, notează termene.ro.
Cultivarea în extra-sezon presupune însă solarii încălzite, ceea ce a mărit costurile. Asta înseamnă, logic, că roșiile vor fi vândute la prețuri mai mari.
Legumicultorii estimează că roșiile care vor culese de la jumătatea lunii martie vor costa, la producător, circa opt euro (40 de lei) kilogramul, cel mai mare preț din lume pentru această legumă!
Acest preț uriaș va începe să scadă după o săptămână-două, odată cu ce volumul ofertei se va mări, anticipează tot producătorii.
Citește și IKEA lansează platforma second-hand în toată Europa
”Daca clima se menține ca acum, primele tomate le mâncăm după 15 martie. Una este să mănânci roșie românească în martie – aprilie și alta în iunie, dar chiar și așa, față de anul trecut, legumicultorii au decalat plantarea roșiilor cu 30-45 de zile. Avem cele mai mari costuri pentru a produce prima tomată românească în solarii tip seră, la rece cum se numesc ele, cu sistem de încălzire. Sunt cele mai ridicate costuri din lume, care se răsfrâng în prețul către consumator. Nu o să vedeți nicio tomată în lume care pleacă, cred eu, de la producător cu 8 euro pe kilogram. Gustul este inconfundabil”, spune Ion Păunel.
Producția de roșii a scăzut considerabil în România ultimilor ani, în ciuda susținerii prin programul Tomata. Conform datelor Ministerului Agriculturii, în 2023 de pildă s-au făcut 300.000 de tone de roșii românești, față de 700.000 în 2022.
Programul Tomata va continua în 2025, însă în variantă modificată. Astfel, dacă ajutorul de 3.000 de euro/beneficiar se acorda până acum doar pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați de cultură de tomate în spații protejate, de anul acesta nu mai este impusă această limită, a precizat ministrul de resort, Florin Barbu.
O parte semnificativă a cererii este satisfăcută din importuri, iar asta nu doar în extra-sezon, lucru care îi face pe producătorii locali să se confrunte cu o concurență puternică.
În primele șapte luni din 2024, România a importat 64.209 de tone de roșii, majoritatea venind din Turcia și Spania, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Citește și Calendar alegeri prezidențiale 2025. Când merg românii să-și aleagă viitorul șef de stat