Roșiile românești în pericol! Aceasta este cea mai mare valoare a importurilor de tomate din ultimii 12 ani și, probabil, din toate timpurile, potrivit publicației specializate Lanțul Alimentar.Citește și Cum s-a schimbat prețul alimentelor după ieftinire. Unele produse sunt mai scumpe acum! Cât a ajuns să coste kilogramul de roșii
Roșiile românești în pericol!
Astfel, în anul comercial care tocmai s-a încheiat, cantitatea totală de tomate proaspete și procesate a fost de 76.182 tone.
În acest an, cel mai mare furnizor de tomate proaspete și procesate pe piața din România este Turcia: 84.855.383 euro, în anul comercial 2022/2023, cantitatea fiind 62.779 tone.
Turcia se află în fiecare an pe primul loc în clasamentul probelor de tomate contaminate, arată rapoartele oficiale românești și europene privind monitorizarea reziduurilor de pesticide în fructe și legume.
Spre groaza legumicultorilor români, inclusiv China a vândut tomate în România 7.344.264 euro, 5.455 tone, cel mai bine vândute fiind tomatele procesate.
De asemenea, un alt furnizor pe piața românească este Egiptul: 6.020.030 euro, 4.274 tone, în anul comercial 2022/2023.
România își brevetează primul soi de roșii Kumato
România își brevetează primul soi de tomate Kumato, adică roșii de culoare neagră, foarte gustoase, dar și mult mai sănătoase decât roșiile tradiționale. Soiul a fost obţinut la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău şi este în curs de omologare.
Tomatele Kumato sunt cunoscute pentru culoarea lor neobișnuită și gustul deosebit. Sunt maronii sau chiar negre și au o aromă dulce și intensă. De obicei, roșiile Kumato sunt mai mici decât tomatele obișnuite. Culoarea lor specifică este dată de nivelurile ridicate de un antioxidant sănătos.
”Este o premiera pentru Romania și de ce nu chiar și o premieră europeană pentru că vorbim nu de hibrizi Kumato, ci de tomate de soiuri kumato. Ce sunt tomatele kumato? Sunt tomatlee închise la culoare și sigur care au caracteristici și se cunosc prin forma și culoarea fructelor”, a explicat Costel Vânătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău – BRGV.
În țara noastră, se cultivă de mulți ani tomate negre sau maro, însă numai din hibrizi care nu se pot reproduce din semințe. Tomatele kumato sunt mult mai sănătoase decât cele clasice. Soiul de tomate Kumato aflat în curs de omologare în România a fost botezat provizoriu Rapsodia.
”Am înscris primul soi de tomate tip kumato în vederea omologarii. O singura companie din lume deținea oarecum suprematia in acest gen de tomate care se vând foarte scump. Am reusit iata sa nu obtinem hibrizi si iata sa obtinem soiuri”, a mai spus Costel Vânătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Primul soi românesc de tomate tip kumato a fost obţinut la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău de cercetători cu peste 11 ani de muncă în laborator.
Semințele vor putea fi oferite cultivatorilor experimental încă din această toamnă și vor putea fi cultivate atât în spații protejate, cât și în grădini, potrivit buzau.net.
Citește și Ce a putut să găsească un român într-o roșie de la supermarket. „Am decis să aruncăm toate cele trei kilograme de roșii. Nu știm ce consumăm”