Rovinieta ar ajunge să fie mai scumpă, potrivit Ministerului Transporturilor. Prețul acesteia va fi calculat în funcție de anumiți factori.
În cazul autostrăzilor și drumurilor naționale din România, dreptul de circulație se plătește în orice subunitate CNADNR, la Poșta Română sau în mai multe benzinării și firme distribuitoare. În acest sens, Ministerul Transporturilor își propune să scumpească rovinieta. În cursul zilei de joi, 2 martie, a fost prezentat un prim scenariu privind modificarea prețului rovinietelor, în funcție de numărul de kilometri, tonaj și tipul de carburant folosit.
Conform unui scenariu prezentat astăzi, autoturismele ar urma să plătească o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp (o săptămână, o lună, un an), diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii. Prima scumpire, de aproape 40%, ar urma să fie aplicată din 2026, iar o nouă majorare a taxei de drum ar urma să fie în 2035 – 66%.
Vezi și: Ora de vară 2023. Când se schimbă ora și ce efecte adverse are schimbarea în ritmul biologic
Rovinieta valabilă un an pentru mașinile Euro 6 ar urma să crească de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro, o creștere de aproape 40%. Aceasta ar urma să se scumpească gradual, începând cu 2026 și până în 2035, astfel încât în 2035 să ajungă undeva la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de aproape 66%.
Mașinile care au norme de poluare ceva mai mici vor avea creșteri suplimentare pentru rovinietă: între 30% și 40%. În cazul vehiculelor de marfă, rovinieta s-ar putea plăti în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi din România și în funcție de norma de poluare.
Ai mai putea citi: STUDIU: În perioada 1-8 martie vor fi comercializate flori în valoare de peste 32 milioane de euro. Cum este posibil acest lucru în România