Rubla rusească s-a depreciat luni, atingând un minim istoric de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, în contextul solicitării solide de valută și diminuării balanței comerciale a Rusiei, a informat Reuters.
Potrivit Agerpres, rubla a scăzut cu 1,4% în jurul orei 7:24 GMT, în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depășind pragul de 100 de unități pentru un dolar pentru prima dată după 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni, și cu 1,3% în raport cu yuanul până la 13,87 ruble pentru un yuan chinez.
Rubla a fost afectată din momentul declanșării războiului în Ucraina în luna februarie 2022, atingând și atunci un minim istoric de 120 de ruble pentru un dolar în martie 2022. Ulterior și-a revenit la cel mai bun curs din ultimii șapte ani, datorită unor restricții asupra mișcărilor de capital și creșterii veniturilor din exporturi.
Mai mult, Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei pe diminuarea veniturilor din export și revenirea importurilor. Consilierul de la Kremlin a dat vina pe politica monetară a Băncii Rusiei, un semn de dezacord între autoritățile rusești.
Un trader de la o mare bancă rusească a dezvăluit pentru Reuters că piața este confuză.
„Toată lumea este pregătită pentru un aflux de venituri de pe urma petrolului mai scump dar acest lucru se lasă așteptat iar organismele de reglementare sunt oarecum indiferente, nu este nimic pe care să te poți baza”, a precizat traderul.
În paralel, indicii bursieri rusești înregistrează creșteri. Indicele RTS denominat în dolari al bursei de la Moscova era în creștere cu 0,2% până la 1.002,7 puncte iar indicele MOEX denominat în ruble era în creștere cu 1,6% până la 3.205,4 puncte.
„Creșterea de neoprit a cursului de schimb dolar/rublă continuă să susțină interesul investitorilor de retail în acțiuni ca o modalitate de a-și proteja economiile”, susțin analiștii de la Sinara Investment Bank.
Alte articole: Alertă printre turiştii români din Grecia. De ce nu li se acceptă plata cu bancnote de 500 de euro