Duminică, 23 iunie, marchează prima zi de Rusalii din 2024, ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox. Aceasta are loc la 50 de zile după Paște și comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus. Este o sărbătoare semnificativă, notată cu cruce roșie în calendarul creștin, și continuă și luni, 24 iunie, când este zi liberă de la stat. Având o importanță specială, există numeroase tradiții și superstiții transmise din generație în generație, care indică ce este permis și ce nu în aceste zile.
Credincioșii ortodocși sărbătoresc momentul în care Duhul Sfânt le-a dat apostolilor abilitatea de a răspândi învățăturile lui Iisus în toate limbile. Cunoscută și sub numele de Cincizecime, această sărbătoare amintește de un eveniment crucial în propagarea sfintelor taine și interzice cu strictețe certurile. Este o zi dedicată învățării iertării și iubirii față de ceilalți. Este considerat un păcat grav să provoci supărare sau să bârfești în această zi sfântă.
Deoarece Rusaliile sunt marcate cu cruce roșie, este interzis să coși, să speli sau să faci curățenie. În plus, duminica interzice aceste activități. Conform credinței populare, nu este bine să te urci în locuri înalte, să pleci în călătorii îndepărtate sau să te angajezi în activități riscante. Creștinii sunt încurajați să participe la slujbă și să petreacă timpul cu familia. Este recomandat să pună flori, frunze de tei sau de nuc la poartă sau în alte locuri vizibile.
Citește și: Apar noi bani în România. BNR lansează o monedă în a doua zi de Rusalii. Ce valoare va avea
Tradiții și superstiții de Rusalii
În tradiția populară, se crede că de Rusalii spiritele celor decedați, cunoscute și sub numele de iele sau zâne, care au ieșit din morminte la „Joi mari”, nu vor să se întoarcă în lumea de dincolo. Aceste spirite vin să petreacă Paștele cu familia și, fugind de forțele care le cheamă înapoi, ar putea începe să facă rele.
Pentru a le îmbuna, oamenii le-au numit Rusalii sau alte denumiri menite să le facă mai prietenoase. Se spune că aceste spirite se adună lângă izvoare și pot să le ia mințile celor care le văd dansul sau le aud cântecul.
Rugăciunea pe care trebuie să o spui azi
„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.
Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.
Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie! Amin”.