Nicio pensie nu scade! Ministerul Muncii a anunțat, miercuri, pe Facebook că începând cu 1 septembrie 2024 „toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării”. Toate aceste pensii vor fi majorate de la 1 ianuarie!
Dacă pensia recalculată este acum mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat, anunță Ministerul Muncii.
Potrivit sursei citate, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei. Asta indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, precizează Ministerul Muncii. Adică, persoanele care nu au muncit deloc vor avea o pensie minimă garantată de stat de 1.281 de lei.
„În cazul indemnizației sociale pentru pensionari drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel:
– cuantumul rezultat în urma recalculării
– suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei
Indemnizația socială rămâne 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024”, informează Ministerul Muncii.
Autoritățile amintesc că indemnizația socială pentru pensionari a fost instituită prin Ordonanța 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate și a fost aprobată prin Legea 196/2009. Indemnizația socială pentru pensionari a fost majorată anual, ajungând de la 300 de lei în 2009 la 1.281 de lei acum.
Indemnizaţie socială primesc în acest moment 1.044.668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân 953.776 de pensionari (începând din septembrie 2024), precizează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, aș vrea să lămuresc câteva aspecte legate de recalcularea pensiilor.
În primul rând, deciziile de recalculare sunt perfect legale. Există un act normativ care reglementează procedura de emitere și transmitere a acestor decizii, respectiv Ordonanța de Urgență nr 89/2024.
Un al doilea aspect: peste 82% din pensiile românilor vor crește. Niciun pensionar nu va avea pensia mai mică. Dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade, se va păstra cuantumul cel mai avantajos în plată. Tocmai de aceea, cei care beneficiază deja de bonusuri privind raportarea la stagii mai mici de cotizare, ceea ce presupune o pensie mai mare, își vor păstra pensia în plată.
Concret, dragi seniori ai României, această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor. Această lege profund liberală vine să facă dreptate pensionarilor, să răsplătească munca și să rezolve inechitățile sistemului public de pensii”, a transmis președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, marți, pe pagina de Facebook a PNL.
Pensia socială minimă garantată a fost instituită, începând cu data de 1 aprilie 2009, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei.
Începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantata” a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari”, arată CNPP.
Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul.