- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a anunțat ce se întâmplă cu pensiile românilor care au muncit 25 de ani. Daniel Baciu: „Vorbim despre 4,8 milioane de pensionari”

26 Jul, 13:28 • Bumbeneci Diana
Anunț major cu privire la pensiile celor are au muncit peste 25 ani. Procesul de recalculare a pensiilor se face după niște reguli clare. Daniel Baciu a anunțat ce urmează.
S-a anunțat ce se întâmplă cu pensiile românilor care au muncit 25 de ani. Daniel Baciu: „Vorbim despre 4,8 milioane de pensionari”

Deși este perioada concediilor, la casele de pensii din țară se lucrează non stop pentru ca aproape 5 milioane de români să primească deciziile cu pensia recalculată. Cei care vor avea parte de mai multe schimbări vor fi pensionarii care au muncit peste 25 de ani.

Daniel Baciu, vești noi pentru beneficiarii de pensii

Procesul de recalculare a pensiilor este unul destul de complicat și aduce de la sine introducerea tuturor datelor în sistemul Casei Naționale de Pensii după care casele teritoriale trimit datele către Poșta Română. Ulterior, documentele trebuie trimise prin poștă la fiecare pensionar în parte.

Toți pensionarii vor primi deciziile cu pensia recalculată însă asta nu înseamnă că toți vor lua și bani în plus de la 1 septembrie.

„Această recalculare se referă la absolut toți pensionarii care sunt în plată. Vorbim despre 4,8 milioane de pensionari câți sunt în sistemul public.

Toți vor primi această decizie de recalculare din partea factorului poștal începând cu data de 16 august încep să plece aceste decizii către destinatarul final, pensionarul”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Șeful Casei de Pensii a ținut să transmită cum vor fi trimise adeverințele cu pensia recalculată.

„Noi trimitem începând de săptămâna trecută deciziile către poștă, iar poșta începe să le trimită pensionarilor după data de 16 august.

Plicul are toată această operațiune de tipărire pe plic, o fac colegii de la Poșta Română adică toate datele care țin de destinatar, acest antet cu Casa Națională de Pensii și Ministerul Muncii și tot ceea ce înseamnă confirmare de primire”, a mai spus președintele CNP.

Românii cu vechime vor fi cei mai avantajați.

Vezi și: Pensii august 2024. CNPP anunță când ajung banii la pensionari

Daniel Baciu, despre pensii
Daniel Baciu, despre pensii

„Noi avem un plan foarte clar, de care ne ținem. Am început să trimitem de la Casa de Pensii la Poșta Română pensiile care sunt cu un stagiu de cotizare sub 25 de ani. Săptămâna aceasta finalizăm aceste decizii.

De azi începem să emitem și deciziile pensionarilor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani și acolo intervin punctele de stabilitate unde creșterile sunt substațiale.

Mai avem două module: pensiile comunitare și pensiile de urmaș. Până pe 15 august să finalizăm toate documentele să le trimitem către Compania Națională de Poștă, iar după să trimită către pensionar.

Suntem în grafic, nu avem întârzieri”, a mai spus Daniel Baciu.

Formula de calcul la recalcularea pensiei:

Total Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referință)

Total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de stabilitate:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 ani în muncă,

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35,

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Citește și: Data la care ajung deciziile de recalculare pentru beneficiarii de pensie. Simona Bucura Oprescu: „Am făcut totul ca să fie echitate”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult