- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a aprobat o nouă pensie pentru români. Cine se încadrează în acest proiect

02 Mar, 13:57 • Toma Anca
S-a aprobat o nouă pensie pentru români. Guvernul a dat un verdict pozitiv, vineri, pentru proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale. Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuţia şi supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană,
S-a aprobat o nouă pensie pentru români. Cine se încadrează în acest proiect

S-a aprobat o nouă pensie pentru români. „Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre„, arată Executivul într-un comunicat de presă.

S-a aprobat o nouă pensie pentru români

Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile şi de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuţia şi supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetăţenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE şi care doresc un produs personal de pensie uşor de înţeles, cu aceleaşi condiţii de funcţionare în toate statele membre şi cu costuri reglementate.

Legea aprobată de Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuţiile la PEPP sunt deductibile fiscal.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplineşte, potrivit legii, atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României şi asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum şi asupra produselor paneuropene de pensii personale.

Citește și: Este oficial! Sute de mii de pensionari primesc bani în plus la pensie

O anumită categorie de persoane poate ieși mai devreme la pensie

Senatul a votat pentru extinderea listei localităților în care, din cauza poluării, cetățenii se pot pensiona mult mai devreme, susține avocatnet.ro. Așadar, persoanele care au locuit în zonele menționate cel puțin trei decenii își vor putea încheia activitatea profesională cu 2 ani mai devreme, fără nicio penalizare.

Până la ora actuală, patru propuneri legislative pentru extinderea listei sunt prezente în Parlament. Proiectul implementat de senatori are în vedere modificarea Legii 263/2010, în așa fel încât inclusiv locuitorii de pe o rază de 8 kilometri față de localitățile poluate se vor putea pensiona mai devreme.

Mai exact, regula va fi aplicată și pentru municipiul Codlea, din județul Brașov. Potrivit inițiatorilor, Codlea ar trebui să apară pe această listă, având în vedere că „a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înfiinţarea Uzinei «Colorom»”. Acesteia i se vor alătura și localitățile din județul Arad, precum Horea, Cicir, Mandruloc, Vladimirescu.

Dreptul la încheierea activității profesionale mai rapidă se explică prin activitățile în domeniul poluării la care cetățenii au participat, precum extracția, prelucrarea sau chiar și utilizarea de ammoniac și a altor derivate, cum ar fi plumbul, sulful, azotul, fosforul, zincul, manganul, clorul, printre multe altele.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...