- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a atins maximul viiturii pe Dunăre. Angajații de la Apele Române anunță cât timp va mai exista riscul de inundații

01 Oct, 09:24 • Bumbeneci Diana
Viitura pe Dunăre a ajuns la nivelul maxim. Apele Române: Durata de propagare va fi de cel puțin 7 zile.
S-a atins maximul viiturii pe Dunăre. Angajații de la Apele Române anunță cât timp va mai exista riscul de inundații

Dunărea continuă să aducă un risc major de inundații și în următoarele zile. Debitul Dunării atinge luni un maxim de 7.400 mc/s şi va fi în scădere în perioada imediat următoare, dar specialiştii Apelor Române continuă monitorizarea întrucât durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puţin şapte zile.

Cât timp va mai fi pericol de inundații pe Dunăre

Conform prognozei reactualizate la această oră de colegii de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Dunărea atinge astăzi un maxim de 7.400 mc/s şi va fi în scădere în perioada de timp imediat următoare. Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranţă pe sectorul românesc.

Continuăm monitorizarea nivelurilor şi a debitelor Dunării întrucât durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puţin 7 zile. În tot acest timp, linia de apărare împotriva inundaţiilor va fi supusă o perioadă îndelungată presiunii crescute ale apelor Dunării”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR).

Citește și: Marcel Boloș, detalii de ultimă oră despre noua formă de ajutor primită de românii afectați de inundații. „35 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară”

Inundații de pe Dunăre
Inundații de pe Dunăre

Pe marginea acestui subiect, notează specialiştii ANAR, s-au realizat consolidări ale digurilor la Islaz-Moldoveni, în zona de confluenţă a Oltului cu Dunărea – Apele Române Olt; la Prundu, judeţul Giurgiu (Apele Române Argeş-Vedea) şi în zona localităţii Baital, pe braţul Borcea, judeţul Călăraşi (Apele Române Buzău-Ialomiţa), unde se continuă şi la această oră consolidarea digului.

De altfel, conform informațiilor ANAR, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat la mai multe staţii hidrometrice precipitaţii de peste 50 l/mp, dar acestea nu au condus la depăşirea cotelor de apărare.

Viitură pe Dunăre
Viitură pe Dunăre

„În zona judeţului Galaţi, s-au înregistrat precipitaţii de peste 50 l/mp, în aval de zonele afectate, care nu au generat evenimente hidrologice neprevăzute”, precizează Apele Române.

Conform reprezentanților forțelor implicate, echipaje întregi de salvatori vor rămâne în zonele cu risc mare de inundații până când apele se vor retrage.

Vezi și: Nivelul Dunării crește riscul de inundații istorice în România. Ministrul Mediului anunță zonele afectate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult