Producătorii agricoli care își doresc să primească subvenție prin programul Tomata 2023 trebuie să știe că au început înscrierile, a declarat şefa Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Tulcea, Mirela Miiler, informează Agerpres. Până acum, doar trei fermieri s-au înscris în program, termenul limită pentru depunerea cererilor de acordare a subvenţiilor fiind 1 aprilie.
„Spre deosebire de programele anterioare, producţia trebuie să fie comercializată până la 30 iunie pentru ca fermierii să fie declaraţi eligibili şi pentru a primi ajutorul de 3.000 de euro pe 1.000 de metri pătraţi”, a precizat Miiler.
Citește și: Se dau vouchere de 3.000 de lei de la stat. Care români pot primi banii şi în ce condiţii
Conducerea DAJ a subliniat că în anul 2022, 44 de legumicultori au primit subvenţii prin programul guvernamental. Acesta a avut ca obiectiv încurajarea producţiei de roşii româneşti. În anul 2021, numărul lor a fost de 13, iar în anul anterior, de 35.
„Noile condiţii îi încurajează pe legumicultori. Ei vor avea timp să-şi comercializeze producţia puţin mai mult decât în anii precedenţi, iar fermierii vor avea grijă mai bine de culturi, în loc să se grăbească să comercializeze. Cred că acest lucru se va reflecta cu succes în numărul de beneficiari pe care-i vom avea anul acesta”, a mai spus directoarea Mirela Miiler.
Cei care cultivă roșii, cartofi, struguri de masă, usturoi sau cresc porci din rasele Bazna și Mangalița vor primi bani de la Guvern ca să aducă pe piață marfă românească. Programul „Tomata” a fost aprobat cu 3.000 de euro pe o mie de metri pătrați cultivați. Noutate este că fermierii vor fi verificați doar o singură dată și de asemenea, pot aplica cei care cultivă roșii în spații protejate. Agricultorii afirmă că subvenția ar trebui majorată, pentru că și costurile de producție sunt mai mari.
„Acești bănuți nu cred că vor mai ajuta într-atât de mult precum o făceau acum 5 ani, 6 ani. De aici și dorința multor legumicultori de a avea un cuantum mărit”., a declarat Ionuț Radu, legumicultor
Anul acesta s-a acordat un sprijin și pentru ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde, însă nu se știe momentan dacă aceste finanțări vor continuate și în anul 2023. Totuși, Programul ”Usturoiul” s-ar părea că rămâne la fel. În 2021, România a devenit al doilea producător din Uniunea Europeană, iar anul acesta suprafața cultivată a crescut de la 1.100 de hectare, la 1.800.
Alte articole: Cât plătesc românii pentru apa de la robinet. Diferenţe enorme între operatorii din ţară