Pregătirile pentru construcția unui nou spital în România au fost demarate, iar acesta va deveni cel mai mare și modern Spital Regional de Urgență din Moldova și se va situa la Iași. Echipamentele și utilajele necesare sunt deja pe șantier, iar în câteva zile va începe prima fază a lucrărilor. După patru ani de muncă, dacă totul decurge conform planului, acest spital ar putea trata zilnic sute de pacienți.
Citește și: Marcel Ciolacu anunță care sunt șansele Moldovei să evolueze rapid. „Moldova nu are nicio șansă”
Viitorul Spital Regional de Urgență va fi impresionant, dotat cu 20 de săli de operație și 850 de paturi distribuite în saloane, având un personal de aproximativ 3.000 de angajați. În prezent, se organizează și pregătește terenul pentru construcție. Activitățile de pregătire sunt în plină desfășurare de o săptămână, cu o muncă continuă de 12 ore pe zi, pentru a finaliza drumul temporar care va facilita accesul pe șantier.
Construcția celui mai mare spital din Moldova va fi realizată în două etape. Prima etapă constă în săparea unei fundații la o adâncime de 7 metri, pe o suprafață totală de 12 hectare, având o durată estimată de 4 luni. În paralel, se desfășoară licitația pentru selectarea constructorului. Acest spital va înlocui vechiul Spital Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași, aflat în funcțiune de 260 de ani. Atât medicii cât și rezidenții văd această nouă construcție ca pe o oportunitate importantă pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament și crearea de noi locuri de muncă în domeniul medical.
„Fac parte din prima generaţie de medici de urgenţă a României şi a Iaşului. Am început de la 0 această specialitate şi un sistem integrat, care în 1993 nu exista. Şi de atunci am visat că voi lucra într-o structură nouă”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic SMURD.
„Aştept să văd dacă se va termina până termin şi eu specialitatea şi voi avea posibilitatea să lucrez acolo. Fiind din Iaşi, mi-ar plăcea să rămân tot în Iaşi”, a declarat Alexandra Antonescu, medic rezident – medicina de urgenţă.
Se preconizează că spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Costul investiţiei este de circa 668 de milioane de euro, bani din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.
Citește și: În 2024 se va merge pe 147,8 km din Autostrada Moldovei. Anunţul făcut de premierul Marcel Ciolacu