- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a făcut calculul exact: Creşterea unui copil născut în 2024 costă 594.070 RON

20 Mar, 16:44 • Dobran Viorel
Clubulcopiilor.ro a făcut un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban. Suma este calculată în baza coșului de consum și pare uriașă
S-a făcut calculul exact: Creşterea unui copil născut în 2024 costă 594.070 RON

Creșterea unui copil e o responsabilitate. În primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani, scrie clubulcopiilor.ro. Acest record negativ nu este o anomalie, ci o continuare a declinului demografic accentuat, pe care unii experți îl cataloghează ca fiind una dintre cele mai grave crize pe care le traversează țara noastră.

România nu este un caz singular în Europa. Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Când încep înscrierile la creşă şi grădiniţă în 2024. Ligia Deca a anunțat calendarul

Experții care au studiat acest fenomen în țările dezvoltate au pus acest declin pe seama mai multor factori: creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care își dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planficare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Al doilea copil este „mai ieftin”

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei, precum și a așteptărilor pe care le avem legate de calitatea vieții pentru noi și copiii noștri. Astfel, mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă pot considera că aceasta devine o provocare financiară.

Clubulcopiilor.ro a făcut un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban.

Cât costă să creşti un copil în România

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594.070 RON pentru primul copil și 417.989 RON pentru cel de-al doilea copil. Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.

Numărul pare intimidant la o primă vedere, dar nu uitați că acest cost este repartizat pe 19 ani.

Punctul de plecare al studiului îl reprezintă o analiză făcută în 2018 de către Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții care au calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

În cadrul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă personală și uz casnic valabile în anul 2018. ClubulCopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în analiza sa, ajustându-le cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

Vești bune pentru copii! Din 2024 se măresc alocațiile. Cât vor primi cei mici

Alocațiile au fost fi indexate cu 13,8%, începând de la 1 ianuarie. Potrivit secretariatului de stat în Ministerul Muncii, începând din data de 1 ianuarie 2024, copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani și copiii cu handicap, cu vârste cuprinse între 0-18 ani primesc lunar o alocație în valoare de 719 lei.

Indexarea de 13,8% cu rata inflației se aplică și în cazul alocațiilor destinate tinerilor care urmează cursurile liceale sau profesionale. Aceștia vor beneficia, din prima zi a anului viitor, de o alocație lunară în valoare de 292 lei.

„719 lei pentru copii 0-2 ani și copiii cu handicap 0-18 ani, și 292 de lei pt copiii 2-18 ani și tinerii care urmează cursurile liceale sau profesionale”, a transmis Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, potrivit Capital.ro.

„Înainte de a avea un copil, un cuplu se gândeşte dacă este capabil să îl întreţină”

Calitatea vieţii este un aspect de care românii ţin tot mai mult cont în ultimii ani, susţin psihologii. Astfel, o familie va ţine cont de partea financiară în momentul în care va decide dacă va avea unul sau mai mulţi copii sau dacă nu va avea deloc copii.

,,Cu siguranţă, mentalităţile s-au schimbat. Înainte de a avea un copil, un cuplu se gândeşte dacă este capabil să îl întreţină, să îi ofere tot ce are nevoie pentru a creşte sănătos şi armonios. În urmă cu 10-15 ani, aceste lucruri contau mai puţin, nu erau luate în calcul, situaţie care mai este întâlnită şi în prezent, mai ales în mediul rural. Dar şi populaţia din mediul rural a început să migreze, în ultimul deceniu, către urban. Până la urmă, ţine şi de nivelul de educaţie. Partea financiară este un element esenţial, în zilele noastre, când decidem dacă putem avea un copil„, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Urmărește Daily Business pe Google News