Calculatorul poate ghida o persoană care este într-un interviul și trebuie să-și negocieze salariul. Aparatul ține cont de experiența și competențele individului, a spus wall-street.ro.
Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, șapte din zece angajați nu știu care ar trebui să fie salariul lor în funcție de experiență, dar și de nivelul pieței, însă 91% care nu știu cum să calculeze venitul, se așteaptă să aibă un salariu corect.
Citește și: Negocieri dure pentru salariile din Sănătate în 2023. S-a decis la Guvern că „nu scad”
România și-a dorit să nu se mai facă un subiect tabu din salariile românilor, astfel a deschis drumul către transparentizarea salariilor, pentru ca angajații să realizeze statutul lor profesional. Așadar, 9 din 10 angajați spun că își doresc de la locul de muncă un venit corect și raportat la piața muncii, deși doar 30% știu cât să ceară în cadrul unui interviu, potrivit sondajului.
Sondajul a fost efectuat în perioada februarie – martie pe un eșantion de 1.275 utilizatori de internet din România.
Mai mult decât atât, 2 din 3 angajați nu se mulțumesc cu ofertele salariale, iar 71% vor să negocieze cu angajatorul, astfel poate reușind să obțină un salariu mai mare. Cei mai mulți care sunt nemulțumiți, 59% se compară cu prieteni, rude, care lucrează în același domeniu, așa ajungând să negocieze venitul, alți 40% se interesează din statistici oferite din surse oficiale sau platforme de recrutare și 37% verifică instrumente online.
BestJobs a lansat CV Worth/Valoare CV care este un instrument online de evaluare a salariilor ce pune la dispoziție informații la zi despre ofertele salariale de pe piață. Aparatul îi ajută pe cei care se află la un interviu și vor să știe exact care este salariul pe care îl merită. În plus, face o analiză mai complexă în cadrul căreia se precizează principalele beneficii ale pieței pentru jobul respectiv.
70% dintre persoane nu știu la ce salariu să se aștepte, astfel utilizarea unui astfel de calculator poate crește încrederea în sine, dar și poziționarea corectă cu privire la experiența profesională. Cel mai mult ar ajuta ca diferențele salariale de pe întreaga piață a muncii să nu mai existe, arată sondajul realizat de platforma menționată.
Dintre cei care au negociat salariul la o ofertă inițială de muncă, 26% au obținut o mărire de 10%, 26% au obținut mai mult de 20%, iar 15% au obținut o majorare de 20% a ofertei salariale inițiale.
„Prin instrumentul denumit sugestiv CV Worth / Valoare CV, BestJobs răspunde unei nevoi a candidaților, de a avea un argument solid în negociere, în primul rând, dar și de a decide privind traseul lor profesional în funcție de aceste informații. Totodată, un astfel de instrument este util pieței muncii, în general, deoarece elimină diferențele de salarizare între angajații cu roluri similare și sprijină cât mai mult demersurile de transparentizare, dar și perspectivele de creștere individuale, cu scopul de a descoperi mai ușor oportunitățile de joburi potrivite în funcție de domeniu și profil”, a spus Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.
Alte articole: Aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă să li se mărească salariile anul acesta, altfel au de gând să iși găsească alt loc de muncă