Senatul a adoptat tacit majorarea anuală a contribuției la Pilonul II de pensii. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 2 septembrie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Virgil Guran, care a condus şedinţa de marţi a plenului.
„Începând cu data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, cota de contribuţie la fondul de pensii se majorează anual cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procentaj de 10%”, prevede nota.
Potrivit expunerii de motive, creşterea cotei de contribuţie la Pilonul II ar facilita „o tranziţie adecvată şi sustenabilă” spre o cotă de 10%, astfel încât „să nu existe un şoc economic în această tranziţie la Pilonul II în schema de pensii naţională”.
„Sistemul de pensii din Pilonul II ar trebui privit ca o investiţie care creşte cheltuielile publice pe termen scurt, dar va deveni mai ieftină pe termen lung, având, de asemenea, un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populaţiei ajunse la vârsta de pensionare şi asigurându-le un trai decent, uşurând sarcina statului care se va confrunta cu populaţie tot mai în vârstă”, se arată în expunerea de motive.
Citește și: Veste bună pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor după 1 octombrie
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Cât este contribuția la Pilonul II?
Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% (OUG nr. 23/2022 pentru completarea art. 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat).
Diferenţe în ceea ce priveşte reglementările referitoare la fondurile de pensii administrate pentru pilonul II şi III
Vezi și: Cine sunt pensionarii care primesc pensii duble. Vești bune pentru seniori