- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a scumpit „mâncarea săracului”! Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi

20 Aug, 21:43 • Preda Silvia
Cartofii sunt mai scumpi decât anul trecut, din cauza secetei. Cât a ajuns să coste un kilogram.
S-a scumpit „mâncarea săracului”! Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi

Cei mai mulți cartofi din România sunt afectați de secetă și au dimensiuni mici. Potrivit fermierilor, producția va fi puțin peste jumătate din cea de anul trecut, arată ProTV.

Cartofii care au ajuns vara aceasta în piețe costă 4-5 lei kilogramul, cu 30% mai scumpi decât cei de anul trecut. Nici importurile nu vor fi ieftine. A fost grindină în primăvară, apoi arșița a făcut dezastru. „Comparativ cu anii trecuți, cred că vom scoate undeva între 55-65%”, spune Loredana Adam, fermier.

Producția de cartofi a scăzut considerabil

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din lume. În Uniunea Europeană suntem la egalitate cu polonezii, arată sursa citată. Anul trecut, fiecare român a mâncat, în medie, peste trei kilograme de cartofi lunar.

Citește și: Avertisment neașteptat pentru românii care consumă cartofi. Greșeala care te bagă în spital

cartofi
cartofi

Cartofi puțini și scumpi

În 2023 un kilogram de cartofi costa 3 lei și 50 de bani. România este pe locul 9 în clasamentul european al producătorilor de cartofi, potrivit datelor Eurostat. Se raportează un nou declin la nivel european.

Conform datelor analizate la nivel european, cei mai mari producători de cartofi în 2023 au fost Germania (11,6 milioane tone, 24% din totalul UE), Franţa (8,62 milioane tone, 17,9%) Ţările de Jos (6,49 milioane tone, 13,4%), Polonia (5,59 milioane tone), Belgia (4,12 milioane tone), Danemarca (2,75 milioane tone), Spania (1,95 milioane tone), Italia (1,26 milioane tone) şi România (1,085 milioane tone anul trecut, în scădere faţă de 1,345 milioane tone în 2022).

Împreună, Germania, Franţa şi Ţările de Jos au fost responsabile pentru majoritatea (55,4%) producţiei de cartofi din UE, în anul precedent. O cantitate totală de 48,3 milioane tone de cartofi a fost recoltată anul trecut în Uniunea Europeană, în uşoară creştere comparativ cu 2022 (47,5 milioane tone).

Vezi și: Producția de cartofi, în declin la nivel european. Pe ce loc se află România în 2024