- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a terminat cu ursăria! Turiștii care hrănesc urșii vor fi amendați nu o dată, ci de două ori. Amenda 2 în 1 poate ajunge până la 2.200 de lei

05 Sep, 21:18 • Bocioacă Bianca
Urșii fac prăpăd în România, iar autoritățile sunt nevoite să plătească despăgubiri de ordinul sutelor de mii. Astfel, s-a ajuns la concluzia că este necesară o legislație mai dură pentru șoferii care opresc pe drumurile publice pentru a hrăni animalele sălbatice. Aceștia vor fi amendați de două ori!
S-a terminat cu ursăria! Turiștii care hrănesc urșii vor fi amendați nu o dată, ci de două ori. Amenda 2 în 1 poate ajunge până la 2.200 de lei

Statul ia măsuri aspre împotriva turiștilor care hrănesc urșii în mod iresponsabil. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere din Cadrul Poliției pentru a-i descuraja pe români să mai hrănească animalele sălbatice.

Așadar, de acum înainte, cei care vor circula pe Trasfăgărășan pe tronsonul cuprins între Valea lui Stan și Valea cu Pești, vor fi sancționați dur dacă sunt prinși că opresc pentru a hrănii urșii care le apar în drum. Măsurile au fost anunțate oficial de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

ANPM a transmis că plătește anual despăgubiri uriașe „de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice celor care se opresc să le hrănească”.

„În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei. Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor-verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei”, transmite ANPM.

Citește și: Urșii pot fi vânați din nou. Anunțul făcut de Tanczos Barna: „După opt ani, putem salva vieți”

Soluția găsită de autorități este accea de a-i amenda de două ori pe cei care opresc pe carosabil pentru a hrăni urșii.

„Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional”, se arată în comunicatul ANPM. 

„Cu siguranţă, prezenţa reprezentanţilor celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice şi staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obişnuinţă pentru majoritatea turiştilor care vizitează zona sau pentru şoferii aflaţi în tranzit, pe acest drum naţional cunoscut pentru porţiunile cu vizibilitate scăzută şi cu foarte multe curbe”, a declarat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Citește și: Orașul din România în care cerşetorii nu mai primesc niciun leu. Cât ia amendă cine le dă bani

Amenzi mai dure pentru turiștii care hrănesc urșii

Potrivit președintelui ANPM, urșii care ies la marginea șoselei pe Transfăgărășan nu pot fi alungați ori relocați, din cauză că se întorc în același loc, pentru că s-au obișnuit ca oamenii să îi hrănească în acea zonă.

Autoritățile din Argeș au început demersurile pentru capturarea și relocarea acestor urși în adăposturi special amenajate, astfel încât animalele sălbatice să nu mai intre în contact cu oamenii.

„Dar până la rezolvarea problemei, este nevoie ca oamenii să înţeleagă faptul că nu fac niciun bine animalelor, turismului sau bugetului de stat, staţionând în zonele respective şi apropiindu-se de aceste animale, în ciuda pericolului iminent de atacuri”, mai spune ANPM.

Hrănirea animalelor sălbatice reprezintă contravenție și se sancționează cu amensă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Șoferii care opresc pe Transfăgărășan riscă sancțiuni de 2-3 puncte-amendă (290-435 lei) și 2 puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară, în timp ce staționarea neregulamentară se sancționează cu 4-5 puncte amendă (580-725 lei) și 3 puncte de penalizare.