Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat astăzi un aviz favorabil pentru Mugur Isărescu. Primește un nou mandat, păstrându-și funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi guvernator al Băncii Naţionale a României.
„Aşa cum arată Consiliul de administraţie din prezent, cel care mai este valid până pe 10 -11 octombrie, ca şi propunerile din faţa dvs este clar că asistăm la o tranziţie a conducerii politicii monetare şi macroprdenţiale din România de la generaţia mai în vârstă pe care o reprezint spre generaţii mai tinere. Procesul a început din 2019 de la fostul consiliu, continuă cu aceste propuneri şi în final cred că BNR va fi condusă de o generaţie mai tânără decât cea din prezent. O anumită continuitate este necesară, şi eu reprezint această continuitate ca şi dnul Georgescu (Florin Georgescu – în prezent prim-viceguvernator al BNR- n.red.). De ce este nevoie de această continuitate? Nu este nevoie doar de experienţă, este nevoie şi de continuitate în politică. La multe bănci centrale din lume continuitatea este prevăzută de lege, la noi nu, dar schimbările nu se fac dintr-o dată, ci se fac treptat astfel încât nu întreg Consiliul de administraţie să fie schimbat în acelaşi timp. La BNR, unde avem o prevedere simplă privind CA-ul, s-a creat această cutumă să vină şi persoane noi în CA şi să se păstreze şi un număr de persoane vechi”, a spus marţi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la audierile din comisiile parlamentare pentru viitorul board al băncii centrale.
Printre candidaţii pentru noul board al BNR de pe lista celor aleși conform algoritmului politic doar lui Mugur Isărescu i-au fost adresate mai multe întrebări, la care a avut și răspuns.
Ceilalţi candidaţi, votaţi pentru boardul băncii centrale conform algoritmului politic, nici nu şi-au prezentat CV-urile şi obiectivele. Nu au primit nici întrebări, procedura de vot în comisii fiind rapidă.
Vezi și: ROBOR 23 septembrie 2024. BNR face anunțul major pentru milioanele de români cu împrumut la bancă
Din categoria surpriză care include candidaţi pentru boardul BNR ce au depus candidaturile în nume propriu; Andrieş Marius Alin şi-a retras candidatura, iar Neamţu Horia Ion şi Paul Dan Viorel au avut doar scurte prezentări, fără întrebări.
Guvernatorul Mugur Isărescu a fost luat la întrebări privind nivelul scăzut al intermedierii financiare din România, sub 30%, despre adopţia monedei euro, situaţia inflaţiei ridicate, dar şi politica fiscală a guvernului.
Te-ar putea interesa și: Decizie pentru românii care s-au împrumutat la bancă. BNR anunță ROBOR 26 septembrie