- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-au afișat dosarele de finanțare pentru „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” 2024. Anunțul momentului de la AFM

19 Jun, 20:01 • Bumbeneci Diana
Lista noilor dosare de finanţare aprobate de AFM pentru „Rabla Clasic'' şi „Rabla Plus''. Cine sunt norocoșii care pot beneficia de acest sprijin.
S-au afișat dosarele de finanțare pentru „Rabla Clasic'' şi „Rabla Plus'' 2024. Anunțul momentului de la AFM

Vești extraordinare pentru românii interesați de programele Rabla. Sunt confirmate 239 de noi dosare de finanţare conform anunțului făcut de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), în cadrul programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”.

Lista dosarelor aprobate pentru Rabla

Comitetul de avizare al instituţiei a aprobat, la „Rabla Clasic”, 140 de dosare pentru achiziţionarea a 389 de autovehicule şi a zece motociclete.

Listele dosarelor aprobate în cadrul celor două programe sunt publicate pe site-ul instituţiei şi pot fi consultate aici:

rabla_plus_pj_drept_privat_acceptate_regulament-2024_06_19 rabla_clasic_pj_publice_acceptate-2024_06_19_1

Citește și: Îngrijire medicală acasă! Cine poate beneficia de noua formă de sprijin gratuit în 2024

Totodată, pentru programul „Rabla Plus” au primit aprobare 99 de dosare pentru cumpărarea a 176 de autovehicule (dintre care 113 full electrice şi 41 hibride plug-in), precum şi 22 de motociclete.

rabla_plus_pj_drept_privat_acceptate_regulament-2024_06_19
Program Rabla
Program Rabla

Rabla clasic 2024

Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul e de 1 miliard de lei.

„Programul Rabla Plus are, în 2024, un buget record, de 1 miliard de lei. Acest lucru subliniază că acordăm o importanţă deosebită finanţării de autoturisme prietenoase cu mediul, fie că discutăm despre autoturisme electrice sau de autoturismele plug-in hibrid”, a transmis ministrul Mediului.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus se desfăşoară în etape, în limita bugetelor alocate.

În cadrul programului Rabla Clasic, prima de casare rămâne la 7.000 lei, sau 10.000 lei dacă sunt predate două autovehicule uzate. De asemenea, pe lângă prima de casare, se pot adăuga ecobonusuri de 1.500 sau 3.000 lei, în funcție de specificațiile tehnice ale vehiculului.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot primi prima de casare de 7.000 lei la achiziția unui autovehicul nou, fără a fi necesară casarea unui vehicul uzat.

Dacă aleg să cumpere un autovehicul nou în schimbul casării a două vehicule uzate, instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

Rabla 2024

Programul Rabla Plus, destinat achiziționării de mașini electrice și hibride, beneficiază de un buget de peste trei ori mai mare decât cel al Rabla Clasic.

În cadrul Rabla Plus, solicitanții primesc un ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a cel puțin unui autovehicul uzat. Pot fi predate spre casare maximum două autovehicule uzate.

Valoarea ecotichetului, indiferent de numărul de vehicule uzate predate, este de 13.000 sau 25.500 lei, în funcție de caracteristicile tehnice ale autovehiculului nou. Ecotichetul este acordat pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește 70.000 euro, TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de un ecotichet de 120.000 lei la cumpărarea unui autovehicul nou, fără a fi necesară casarea unui vehicul uzat.

Ai putea citi: Românii care vor fi scutiți de taxe și impozite! Klaus Iohannis a promulgat legea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult