Limba română este alcătuită dintr-un fond de peste 200.000 de cuvinte. Dintre ele, există aproape 60.000 în DEX, informează stiripesurse.ro. În limbajul cotidian, românii folosesc doar câteva sute. Se pare că există unele cuvinte care nu pot fi traduse sub nicio formă, în nicio altă limbă. Iată care sunt.
În limba română există câteva cuvinte intraductibile, precum dor, ler și doină. Ele pot fi considerate, de altfel, printre cele mai frumoase, pentru că sunt strânse legate de ființa limbii române. Un alt lucru interesant de știut se referă la faptul că există un cuvânt care începe și se termină cu litera „î”. Este unic! Nu mulți români au auzit de el: „înzăvorî”. Conform dexonline.ro, el se referă la a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.
Citește și despre: Daily Dicționarul Merriam-Webster a desemnat cuvântul anului 2022. Termenul exprimă „epoca dezinformării” în care trăim.
Cel mai lung cuvânt din limba română este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”. Este alcătuit din 44 de litere și reprezintă denumirea completă a unei boli pulmonare cronice. Nu există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Aceasta este numită pe scurt „silicoză”.
Mai mult decât atât, se pare că există și cuvinte mai frumoase decât altele. Studiile de lingvistică realizate pe limbajul folosit de Mihai Eminescu arată că, în întreaga lui operă, el a folosit cel mai frecvent aproximativ 20 de cuvinte – substantive, adjective și verde. Acestea sunt: viaţă, umbră, lună, lume, mână, noapte, suflet, vis, ochi, a vrea, a vedea, a putea, a părea, a trece, a veni, alb, negru, dulce.
Un alt lucru pe care puțini români îl știu se referă la faptul că există un singur cuvânt în vocabularul nostru care începe cu „tm”. Acesta este „tmeză” și se referă la o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau al unei unități frazeologice. Pluralul acestuia este „tmeze”.
Administratorii site-ului Dexonline.ro publică odată la puțin timp topul celor mai populare căutări ale românilor, informează ziare.com. Potrivit topului, cele mai frecvent căutate cuvinte sunt: „pițipoancă” (510 căutări), „mironosiță” (344), „azil” (331), „disident” (274) și „asertiv” (264).
Citește și: Târgul de Carte „Gaudeamus” Radio România. Autorii care au vândut cele mai multe cărți