Klaus Iohannis, președintele României, a declarat la Bruxelles, joi, 23 martie, că nu trebuie să fixăm un termen pentru intrarea în Zona Euro, nu este realist. Politicianul a fost întrebat în cadrul ședinței dacă anul 2026 care s-a stabilit este unul realist, iar răspunsul a fost unul negativ, deoarece în acest moment, România nu a ajuns la stadiul în care îndeplinește toate condițiile necesare pentru a reuși să adere la euro, a transmis ziare.com.
„În condiţiile în care avem crize suprapuse, criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, căutăm soluţii pentru competitivitate europeană, avem o inflaţie mare, este destul de complicat de dat un termen. Eu nu cred că în acest moment este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro.Criteriile pentru intrarea în Zona Euro sunt cunoscute, sunt multe criterii. Există o perioadă de preaderare. Eu cred că în acest moment România încă nu îndeplineşte aceste criterii şi, atunci când vom îndeplini majoritatea criteriilor, putem să începem să ne facem un plan mai concret când să intrăm în Zona Euro, dar acum mie mi se pare un pic riscant să dăm un termen”, a explicat Klaus Iohannis.
Ediția a treia a Conferinței „Romanian & Investment Roundtable” s-a desfășurat în capitală, în perioada 15-16 martie, în cadrul căreia s-a discutat dezbateri pe teme ce au vizat perspectivele macroeconomice în România și Europa.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor a anunțat că România ar putea adera la euro începând cu 2026, dacă țara îndeplinește toate condițiile cerute de PNRR. Planul inițial de aderare la zona euro era planificată pentru 2029, însă ar putea fi mai curând.
„Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menținem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta toți trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR și să avem PNRR-ul îndeplinit 100%. Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Național de Redresare și Reziliență, și ar avea o absorbție mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergenta reală, dar și nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera zonei euro”, a menționat Adrian Câciu, la conferința „Romanian Business & Investment Roundtable”.
Alte articole: Pas important în lupta pentru aderarea la Schengen! Președintele Iohannis pleacă în Bulgaria