- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea momentului pentru angajații români! Ministrul Muncii anunță cine sunt persoanele care vor primi salarii mai mari de la 1 iulie

28 May, 17:28 • Fundeanu Madalina
Ministrul Muncii anunță cine sunt românii care vor primi salarii mai mari. Schimbări substanțiale de la 1 iulie pentru angajați!
Vestea momentului pentru angajații români! Ministrul Muncii anunță cine sunt persoanele care vor primi salarii mai mari de la 1 iulie

Românii vor încasa salarii mai mari de la data de 1 iulie. Statul are în plan să majoreze în această vară salariul minim pe economie, conform Newsweek.ro.

Ministrul Muncii anunță cine sunt românii care vor primi salarii mai mari

Statul are de gând să mărească salariile minime pe economie. Pe de altă parte. însă, companiile susțin că fac față cu greu presiunii din cauza taxelor și impozitelor.

La toate acestea se mai adaugă și rata inflației și costurile tot mai mari pentru traiul zilnic, care au explodat în ultimele luni. Angajații de la companiile private din România spun că au nevoie de bani mai mulți pentru a putea supraviețui în fața tuturor acestor scumpiri.

Deși Guvernul român își face planuri pentru a majora salariul minim pe economie de la 1 iunie 2024, în același timp va elimina și o facilitate care le lăsa angajaților mai mulți bani în buzunar.

La finele lui 2023, salariul minim a crescut cu 300 de lei și din iunie Guvernul ar dori să mai adauge încă 400 de lei. În timp ce salariile minime vor crește, Guvernul va elimina netaxarea celor 200 de lei din venituri.

În altă ordine de idei, există numeroase presiuni din partea Uniunii Europeane, care forțează România să crească salariile deoarece ne aflăm pe ultimele locuri la nivel european.

După ce va fi aplicată regula salariului minim european, de la data de 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România ar urma să ajungă la suma de 4.100 de lei, mai exact jumătate din salariul mediu brut pe ţară, care, potrivit estimărilor, ar urma să fie de 8.200 de lei.

Citește și: 2 zile libere în plus de la stat pentru o categorie de români. Proiectul de lege se află în dezbatere

salarii
salarii

Implementarea salariului minim european va promite că salariile vor crește continuu, în concordanță cu salariul mediu brut pe țară.

Această măsură va aduce numeroase beneficii angajaților din sectorul privat, unde se găsește cel mai mare număr de salariați la nivel minim. De asemenea, salariul minim european vine și cu un alt avantaj major, adică asigurarea unor salarii mai bune chiar și pentru cei fără calificare, începând cu prima zi de muncă.

„Salariul minim pe economie se negociază in cadrul Consiliului National tripartit acolo unde avem reprezentanții sindicatelor, patronatului și al executivului.

Salariul minim pe economie de la 1 iulie este de 3700 de lei”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, aflat într-o vizită la Iași.

„Salariul minim garantat – avem directiva europeană în ceea ce privește Legea salarizării avem Pilonul 420 din PNRR.

Absolut toate familiile ocupaționale și aici fie ca vorbim de reprezentanții sindicatelor, fie ca vorbim de angajatori, absolut toți au fost consultați în mod repetat și la un mod serios, astfel ca să cunoaștem speficul fiecărei familii, funcții, iar Legea salarizării să își îndeplinească obiectivul esențial de a aduce echitate in sistemul public de salarizare”, a mai spus ministrul Muncii.

Vezi și: Investiții de peste 800 milioane de euro pentru baterii de stocare energie verde. Ministrul Sebastian Burduja anunță cine primește banii