Salarii 2024. Printre cele mai importante prevederi ale Legii Salarizării se află și cea referitoare la acordarea sporurilor doar pe criterii de performanță. Concret, luând cazul unui liceu în care, spre exemplu, niciun elev nu a luat Bacalaureatul, atunci profesorii nu vor primi niciun spor.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, în noua Lege a Salarizării, salariile vor reflecta nu doar respectul cuvenit meseriei, ci și performanța.
„Simpla prezență în clasă nu este suficientă. Este nevoie de implicare în clasă, nu la meditații, și de îndrumare a tinerilor, astfel încât inclusiv din școală aceștia să plece cu baze solide de cunoștințe și cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile.
Sunt perfect conștient și de limitările existente încă în sistemul nostru de învățământ. Le cer însă profesorilor să-și facă meseria așa cum trebuie să o facă și nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflectă, în mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și performanță. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria, trebuie și vor fi răsplătiți”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Citeste si Vești incredibile! A fost aplicată Ordonanța de Egalizare a salariilor la Finanțe și ANAF!
Vești bune pentru cadrele medicale care s-au aflat în prima linie în pandemie. Personalul medical care a avut dreptul la sporuri salariale de 30%, în timpul pandemiei, va primi în curând acești bani. Medicii nu au primit acest spor de 30% până acum pentru că „legea nu specifica sursa de finanţare”. Legea a fost deja promulgată de președintele Iohannis.
„Am reuşit să modificăm legea, astfel încât acest beneficiu să fie acoperit din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru ca persoanele în cauză să primească cât mai curând beneficiile financiare cuvenite”, a declarat deputatul UDMR deputatul Ladany Laszlo, cel care a elaborat proiectul de lege.
Ministrul a reiterat faptul că noua lege va încuraja performanţa.
„Mi se pare unul dintre cele mai importante câştiguri ale reformei pe care o facem, aceasta de a corela venitul pe care îl ai şi cu performanţa, cu valoarea muncii pe care tu o prestezi. Este foarte important ca cel puţin pe partea de sector bugetar, să nu fie suficient să ai un loc de muncă, să nu fie suficient să intri în sistem ci să fie important să ai rezultate, să fii eficient, pentru a avea venituri mai bune”, a afirmat Bucura Oprescu, precizând că este un principiu la care ţine foarte mult.