- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii 2024. Veşti bune, profesorii primesc restanţele câştigate în instanţă înainte de Paşte

29 Feb, 13:15 • Dobran Viorel
Salarii 2024. Vestea proastă este că nanii obţinuţi în instanţă de profesori vor fi plătiţi de stat, eşalonat, timp de 5 ani, vestea bună este că în aprilie vine o tranşă.
Salarii 2024. Veşti bune, profesorii primesc restanţele câştigate în instanţă înainte de Paşte

Salarii 2024. Până în 15 martie școlile și inspectoratele trebuie să trimită Ministerului Educației sumele necesare pentru plata salariilor decise prin hotărâri judecătorești și OUG 48, reiese dintr-o notă transmisă de Minister către inspectorate. Este vorba despre sume rezultate în urma recalculării drepturilor salariale aferente unor perioade din 2017 și 2018, sume rezultate din aplicarea OUG nr. 48/2022 și sume rezultate din hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale. Banii ar urma să fie plătiți pe 14 aprilie, care pică într-o zi de duminică, scrie edupedu.ro

Într-o notă transmită de Ministerul Educației în teritoriu și obținută de Edupedu.ro, inspectoratele școlare județene și școlile au termen până pe 15 martie 2024, ora 16, să trimită sumele necesare pe care le are de plată Ministerul ca urmare a unor decizii judecătorești dar și recalculări salariale în baza OUG nr. 48/2022.

Salarii 2024. Cum vor fi acordate sporurile potrivit noii Legi a Salarizării. În ce situații își pierd bugetarii aceste privilegii, cine primește sporuri de 30%

În situația în care nu se comunică la timp cuantumul sumelor respective “până la data şi ora menționate, considerăm că nu există sume necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământ și a hotărârilor judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune — interese moratorii sub forma dobânzii legale”, scrie în nota Ministerului obținută.

“Pentru tranșa aferentă anului 2024 a diferențelor salariale rezultate prin aplicarea hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturile de natură salarială cuvenite personalului din unitățile de învăţământ preuniversitar de stat şi a hotărârilor judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune — interese moratorii sub forma dobânzii legale, vă solicităm să transmiteti, pe surse de finanțare, cuantumul sumelor necesare pentru plată.

Salarii 2024. Datele vor fi completate până vineri 15 martie 2024, ora 16:00, iar forma letrică cu semnături va fi transmisă la adresa de e-mail: [email protected] până la aceeași dată, după cum urmează:

I. Sumele rezultate în urma recalculării drepturilor salariale aferente perioadelor anterioare datei de 31.12.2017 și sume aferente recalculării drepturilor salariale începând cu 01.01.2018.

II. Hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale.

III. Sume rezultate din aplicarea OUG nr. 48/2022

Salarii 2024, restanţe pentru profesori

“Pentru stabilirea necesarului în vederea achitării tranșei de 25% din total sumă de acordat, aferentă anului 2024, se vor prelucra centralizat la nivelul Ministerului Educatiei datele din aplicația centrală EduSAL, conform necesarurilor transmise de ordonatorii de credite în decembrie 2023 (nu se calculează în unitățile de învățământ). Responsabilitatea calculării sumelor aferente punctelor I şi II revine ordonatorilor de credite ai unităţilor de învățământ preuniversitar de stat și al inspectoratelor şcolare.

ISJ/ISMB are obligaţia verificării sumelor solicitate de unitățile de învăţământ preuniversitar de stat înainte de transmiterea acestora către Ministerul Educatiei.

Salarii 2024. Cum se calculează sumele restante

Potrivit ordinului de ministru nr. 3841/ 2024 privind stabilirea procedurii de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile/institutiile din învăţământul preuniversitar de stat, aferente tranșelor cu data scadentă în anul 2024:

Art. 2, alin (2) Sumele prevăzute la art. 1 lit. a) vor fi achitate de ordonatorii de credite actualizate cu indicele preţurilor de consum stabilit de Institutul Național de Statistică, potrivit prevederilor hotărârilor judecătorești.

(3) Sumele prevăzute la art. 1 lit. b) se calculează potrivit dispozitivului instanței şi cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligatii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr. 43/2012, cu completările ulterioare, se calculează aplicată sumelor stabilite în hotărârile judecătoreşti, de la data stabilită prin hotărârea judecătorească. În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Salarii 2024

Art. 3.
(1) Plata sumelor datorate în temeiul hotărârilor judecătoreşti prevăzute la art 1 alin (1) şi (2) se efectuează de către unitatea/institutia din invatimantul preuniversitar de stat la care a fost angajat beneficiarul în perioada pentru care s-au acordat diferentele salariale stabilite prin hotărâre judecătoarească.

(2) Structurile financiar-contabile constituite la nivelul ordonatorilor terţiari de credite vor calcula, centraliza și transmite sumele necesare aferente plitii trangelor stabilite la art 2 alin. (1), ordonatorului secundar de credite care le asigură finantarea.

(3) Structurile financiar-contabile constituite la nivelul ordonatorului secundar de credite vor centraliza datele primite de la ordonatorii terţiari de credite şi le vor transmite Directiei generale economice din cadrul Ministerului Educaţiei

(4) Direcția generală economică din cadrul Ministerului Educației va centraliza datele primite de la ordonatorii secundari de credite finanţați de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

(5) Pe baza datelor transmise de ordonatorii de credite, Ministerul Educatiei va suplimenta bugetele unităților/instituțiilor din învăţământul preuniversitar de stat şi va transfera în conturile de trezorerie deschise pe numele acestora sumele aferente plăţii tranșelor stabilite potrivit art. 1 în luna martie 2024, iar plata se va efectua în luna aprilie 2024.

Art. 4.
(1) Plata sumelor datorate în temeiul titlurilor executorii prevăzute la art. 1 se efectuează de către unititile/institutiile din învățământul preuniversitar de stat utilizând sistemul informatic EduSAL.

(2) Sumele prevăzute la art. 1, alin. (1)și (2) vor fi plătite în conturile indicate de beneficiari.

(8) Calculul și virarea contributiilor sociale obligatorii datorate de angajați și angajatori, aferente sumelor prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2), se efectuează în conformitate cu prevederile Titlului V “Contribuții sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, iar declararea se va face prin depunerea de declaratii rectificative aferente perioadelor pentru care s-au recalculat drepturile salariale.

Salarii 2024. Cât va câştiga un profesor debutant din luna iunie

(4) Impozitul aferent sumelor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) actualizate conform hotărârilor judecătorești cu indicii de inflație, se calculează, retine şi declară în conformitate cu prevederile Titlului IV “Impozitul pe venit” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, iar declararea se face la luna de plată a trangelor stabilite la art, 2 alin, (1). Art. 5.

Corectitudinea privind calculul sumelor datorate în temeiul titlurilor executorii şi al dobânzilor legale îi revine ordonatorului de credite terțiar, care are obligația de a angaja şi de a utiliza creditele bugetare necesare aplicării prezentului ordin numai în limita prevederilor şi destinaţiilor aprobate, cu respectarea dispozițiilor Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Salarii 2024 Peste 4500 de lei „în mână” pentru un dascăl debutant. Cum arată NOILE GRILE

Salarii 2024. Profesorii se pot aștepta astfel la creșteri semnificative ale veniturilor, începând cu luna iunie 2024. Aceste majorări de salarii sunt parte a unui plan care vizează o creștere medie de peste 50% în perioada iunie 2023 – iunie 2024. Conform ministrului Ligia Deca, salariul brut al unui profesor debutant va ajunge la peste 6.400 de lei, iar un profesor cu peste 25 de ani de vechime și grad didactic I va beneficia de un salariu brut de peste 10.200 de lei.

Salarii 2024. Subprefectul de Gorj, Mihai Istrate, profesor și fost director al Liceului Tehnologic Țicleni, a prezentat reecnt valoarea unui salariu pe care un cadru didactic debutant îl va primi de la începutul anului școlar viitor. Astfel, susține Mihai Istrate, un cadru didactic debutant va ajunge să încaseze un salariu net de peste 4.600 de lei.

„Profesorii vor primi salarii mult mai mari față de cât primesc în prezent și au certitudinea faptul că începând cu 1 ianuarie 2024 va crește nivelul de salarizare. Una dintre doleanțele sindicaliștilor și aprobată de către guvern prin cele două ordonanțe pe care le-a emis este aceea de creștere de la 1 ianuarie 2024 cu 50% din diferența până în anul 2025, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de lei la nivelul la care acum ajunge la aproximativ 3.300 de lei și, odată cu noua lege a salarizării va ajunge la 3.900 de lei. Un profesor debutant va avea, începând cu ianuarie 2024, un venit lunar de 4.600 de lei net, fără a include acele sporuri și alocația de hrană. și alte bonusuri pe care le poate obține“, arată subprefectul Istrate.

Burse 2023. Veste bună elevi înainte de vacanţa mare, se dau mulţi bani de la Guvern

Subprefectul Mihai Istrate mai predă și acum în învățământ. „Încă am contract de muncă pe perioadă determinată de plata cu ora, pentru că este greu să renunți după peste 20 de ani muncă“, a spus acesta.

Mihai Istrate a precizat că este nevoie ca nivelul actului didactic să crească odată cu mărirea salariilor. „Odată cu aceste creșteri salariale este necesară și justificată a se face un control mult mai riguros al actului didactic în sine pe care îl facem fiecare dintre noi, pentru că nu este un nivel salarizare mic, comparativ cu nivelul salariului din România.

Salarii 2024. Un profesor cu gradul I, gradație de merit, dirigenție, poate cu câteva ore suplimentare, ajunge la un salariu de 6.000-7.000 de lei și nu se mai poate invoca această lipsă de motivație pecuniară. Normal că fără o vocație nici nu ai e să cauți în învățământ“, a precizat subprefectul Mihai Istrate la o emisiune de la postul 1 Plus Tv.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...