- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii atractive În România pentru șoferii de TIR străini. Sunt plătiți dublu față de alte țări

27 Oct, 14:19 • Mălureanu Rebecca
Șoferii de TIR veniți din străinătate găsesc foarte atractivă România pentru salariile duble oferite, comparativ cu țările lor de proveniență. Pe lângă veniturile mari, aceștia beneficiază și de transport și cazare.
Salarii atractive În România pentru șoferii de TIR străini. Sunt plătiți dublu față de alte țări

Muncitorii străini(non-UE) au ajuns să fie „soluția salvatoare” pentru antreprenorii români, din cauza lipsei intense a forței de muncă. Aceștia sunt peste tot în țară: la patiserii, restaurante, șantiere, iar mai nou se angajează ca șoferi de tir, bijutieri dar și asistenți în căminele de seniori. În 2019 se estimau sub 50.000 de muncitori străini în România, iar acum numărul lor e de trei ori mai mare și continuă să se facă contracte și pentru anul următor. Majoritatea vin din Nepal și Sri Lanka, iar motivul pentru care ajung la noi sunt salariile duble față de țara lor natală.

Salarii atrăgătoare în România pentru muncitorii străini

Mateo a venit în România acum 5 ani atunci când s-a hotărât să strângă niște bani pentru copiii săi care studiază în Filipine. Acesta a încercat să muncească în mai multe domenii până a ajuns la cea unde se regăsește,  adică, șofer de TIR, o meserie care promite angajaților salarii subtanțiale.

De mai bine de 2 ani lucrează la o companie de transporturi unde beneficiază de cazare, mașină dar și un salariu care atinge 6.000 de lei în lunile productive.

Mateo: „În Filipine, salariul de șofer de TIR nu era de ajuns, nu îmi satisfăcea nevoile financiare. În România am salariul dublu față de cel din Filipine. Este greu prima dată, dar în timp am învățat să îmi controlez sentimentele. Prima prioritate este să câștigi bani pentru a-ți susține copiii pentru că ei studiază. Deci momentan nu ne gândim la sentimente.”

Asemenea lui Mateo există alți peste 10.000 de muncitori veniți din străinătate pentru salarii mai mari, care lucrează în momentul de față la noi în țară, în transporturi și depozitare. În 2025 ar urma să mai ajungă alți 3000 de filipinezi în România care să muncească ca șoferi de TIR.

Raluca Tache, director la o companie de transporturi: „Lipsa forței de muncă este acută, nu sunt șoferi români. În momentul de față avem 157 de camioane, mai băgăm 35, camioanele generează costuri dacă nu sunt folosite și trebuie să aducem în continuare.”

Recent, și firmele de salubritate au apelat la muncitorii străini. Printre cele mai mari firme de curățenie stradală a angajat anul acesta 130 de nepalezi. La nivel de țară, se estimează 3.000 de astfel de muncitori în domeniul salubrității.

Muncitorii străini vin în România pentru a primi salarii duble
Muncitorii străini vin în România pentru a primi salarii duble

Citește și: O stațiune din România, devenită celebră în anii ’80, e tot mai populară în rândul turiștilor străini: „Unii au făcut o asemenea reclamă, încât au atras și pe alții.”

Muncitor: „Am venit să câștig bani și să trimit acasă. Trimit bani în Nepal și familia mea este fericită”.

Cosmin Ilie – manager administrativ: „Se găsesc greu oameni care să lucreze în domeniul salubrității. Am încercat să îi aducem din jurul Bucureștiului dar cum se poate observa, lumea nu mai este deschisă pentru aceste domenii și preferă să plece.”

Industria de panificație duce lipsă de peste 10.000 de angajați, motiv care a determinat antreprenorii să apeleze la forță de muncă străină. De aceea, în patiserii vedem tot mai mulți oameni din Filipine, Sri Lanka și India.

Ecaterina Vârcolici – manager de patiserie: „Colegii din Sri Lanka vin cu anumite cursuri deja făcute, noi le oferim suport, cursuri de formare pe partea de limba română, cât și pe partea de patiserie.”

În România, muncitorii străini depășesc 150.000 la număr, cei mai mulți din Nepal, Sri Lanka, India și Turcia.

Nicolaescu Elena Larisa, consilier juridic: „Cererea este constantă, ba chiar aș putea spune o ușoară creștere pentru bone, personal auto, șoferi de TIR, aici primim multe cereri.”

Pentru a aduce un muncitor străin în țară, procedeul este unul destul de greu și durează între 6 și 8 luni.

Vezi și: Previziuni pe 2025: Ritmul de creștere a salariilor încetinește, excepție fac anumite domenii unde se așteaptă majorări