Salarii de 1.500 de euro pe lună dacă vrei să lucrezi ca expert de achiziţii publice. Pentru acest job, trebuie să ai studii de specialitate, mai multe certificări în domeniu şi să cunoşti bine legislația administrativă.
Pe lângă acest salariu, angajații primesc bonusuri de performanță, prime de sărbători, abonamente de servicii medicale private. Important de menţionat este faptul că un astfel de job este remote.
„Un expert în achiziţii publice este responsabil de elaborarea documentelor aferente derulării procedurii de achiziţie publică şi nu numai. Un astfel de rol este util pentru orice companie care derulează astfel de achiziţii. Sunt apreciate pe aceste poziţii creativitatea, determinarea, abilităţile de planificare şi organizare.
Candidaţii căutaţi pentru rolul de expert în achiziţii publice au nevoie de certificate sau calificări în domeniu, experienţă profesională în derularea procedurilor de achiziţie publică, precum şi o bună cunoaştere a legislaţiei în domeniu. Companiile care recrutează în acest moment pentru astfel de poziţii caută specialişti în Bucureşti, Suceava şi Constanţa, iar salariul se plasează în intervalul 1.200-1.600 de euro pe lună, în medie”, explică Mihaela Dobre, manager de vânzări la platforma BestJobs, pentru Ziarul Financiar.
În acest moment sunt disponibile 228 astfel de posturi, cele mai multe în Bucureşti, Suceava şi Constanţa.
Citeste si Salariul unui român care culege ciuperci se poate ridica la 6000 de dolari pe lună!
Într-o ţară în care taxele şi impozitele sunt multe şi la loc de cinste, se simte nevoia specialiştilor în taxe. Pe un astfel de post eşti plătit cu sume care variază între 900 și 1.400 de euro pe lună.
În prezent, sunt peste 400 de posturi vacante pentru poziţia de specialist în taxe, în Bucureşti, Braşov şi Cluj. Doritorii trebuie să aibă studii economice superioare.
Forța de muncă specializată în agricultură este tot mai greu de găsit în România. Fermierii se plâng că, deși oferă niște salarii foarte mari, nu găsesc oameni dispuşi să desfăşoare o astfel de activitate. Muncitorii vin pentru o lună, două, după care pleacă.
„Le dăm salarii, le dăm condiții şi dacă nu-i convine ceva, zice: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat! Salariu de 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile. Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!
Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, explică fermierul Irimia Ion, pentru observatornews.ro.
Aşa încât fermierii se văd nevoiţi să apeleze la zilieri. Însă pentru angajarea unui zilier la o fermă de oi, de exemplu, este mai mult de muncă în acte decât cu animalele. Acesta trebuie trecut zilnic într-un registru al zilierului, unde se ţine şi evidenţa orelor lucrate. În plus, dacă lucrează doar 5 sau 6 ore, plata trebuie făcută pentru normă întreagă.
De luna trecută, pentru a încuraja piaţa muncii din domeniu, Parlamentul a majorat salariul minim în agricultură la 3000 de lei, iar angajatorii sunt scutiţi de plata impozitelor şi a contribuţiilor la sănătate.