- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii de 35.000 de lei, plătite de Guvern din Fondul de rezervă. Se achită și sporuri de stres, condiții de muncă sau de confidențialitate

19 Dec, 13:03 • Bocioacă Bianca
Guvernul dă bani de la Fondul de rezervă pentru plata unor salarii care ajung și la 35.000 de lei. Se plătesc și trei sporuri.
Salarii de 35.000 de lei, plătite de Guvern din Fondul de rezervă. Se achită și sporuri de stres, condiții de muncă sau de confidențialitate

Guvernul a dat bani din Fondul de rezervă pentru plata unor salarii care ajung și la 35.000 de lei. Se plătesc și sporuri de stres, condiții de muncă ori de confidențialitate.

Pe lista instituțiilor care vor primi bani de la buget se află Înalta Curte, Secretariatul General al Guvernului, ministerele Transporturilor, Investițiilor și Fondurilor Europene, Mediulului și Justiției, care au rămas fără bani de salarii.

Instituțiile au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului, unde ar trebui să fie bani doar pentru situații de urgență, precum inundațiile sau cutremurele. Banii nu au fost dați direct de la buget pentru a nu crește deficitul.

Hotărârea prevede suplimentarea bugetului Înaltei Curți de Casație și Justiție „cu suma totală de 767 milioane, din care la capitolul 61.01 ”Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 ”Cheltuieli de personal” cu suma de 639 milioane lei şi la titlul 59 ”Alte cheltuieli” cu suma de 128 milioane lei, reprezentând dobânzi legale moratorii şi/sau penalizatoare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023”.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis a semnat! Acestea sunt domeniile în care Guvernul poate emite noi ordonanțe în vacanța parlamentară!

Șefa Înaltei Curți ia un salariu de 35.000 de lei pe lună, la care se adaugă 3 tipuri de sporuri. Suma este destinată achitării drepturilor de natură salarială stabilite prin titluri executorii în favoarea personalului din Înalta Curte de Casație și Justiție și din cadrul celorlalte instanțe judecătorești, pentru care termenele eșalonate de plată se împlinesc în 2023, precum și accesoriilor aferente acestor drepturi, caluclate potrivit legii.

Salarii și sporuri plătite din Fondul de rezervă

Executivul a dorit să controleze cât mai strict aceste plăți, pentru a micșora  pe cât posibil dimensiunea deficitului bugetului de stat pe acest an.

Guvernul a suplimentat prin HG, din Fondul de Rezervă, bugetul Ministerului Transporturilor, cu referire la credite de angajament şi credite bugetare, cu suma de 7.400.000 de lei, pentru CS Rapid Bucureşti.

În acest caz este vorba despre faptul că acest club (secțiile sportive extra-fotbal) „nu dspune de fondurile necesare pentru îndeplinirea obligațiilor salariale ale sportivilor”.

Prin HG, se propune alocarea creditelor bugetare şi creditelor de angajament, în sumă de 7,4 miliarde de lei, pentru Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, conform notei de fundamentare a proiectului de HG.

Guvernul a suplimentat și bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 300 de miliarde de lei. Suma este acordată pentru „eliminarea blogajului financiar, prin imposibilitatea efectuării plăților către beneficiari”.

A mai fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul acesta, tot din Fondul de rezervă bugetară, pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Este vorba despre suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cu suma de 23,6 milioane lei. La Secretariatul Guvernului se dau sporuri pentru condiții vătămătoare, dar și pentru reușita atragerii de fonduri europene.

Executivul a alocat, tot din Fondul de rezervă bugetară, fonduri pentru suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public şi Ministerului Justiţiei.

Proiectul de hotărâre mai aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01 ,,Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, cu suma de 333.000 lei credite de angajament şi credite bugetare”.

Citește și: ROBOR 19 decembrie. Banca Națională anunță ce se întâmplă azi cu creditele în lei

Suma este destinată exclusiv plăţii drepturilor salariale restante în anul 2023, aflate în tranşa a cincea de plată, pentru personalul Ministerului Public, pentru care procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are calitatea de ordonator principal de credite.

Proiectul aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2023, la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 27 milioane lei credite de angajament şi credite bugetare şi titlul 59 „Alte cheltuieli” cu suma de 8.7 milioane lei credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, scrie newsweek.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...