Salarii în 2025, în România. Anul 2025 se prefigurează a fi un an al deciziilor prudente pentru companiile româneşti, care îşi vor concentra resursele pe maximizarea profitabilităţii, pe construirea unei forţe de muncă stabile şi adaptabile, într-un context economic care impune minimizarea costurilor, scrie ZF.
Piața muncii din România va aborda mai precaut recrutarea și majorările salariale.
„Anul trecut nu a fost uşor, a fost despre rezilienţă şi depăşirea obstacolelor pentru piaţa muncii din România. Acest lucru era de aşteptat, având în vedere că evenimentele s-au desfăşurat într-un climat socio-politic dificil. Anul a început cu schimbări fiscale semnificative, care au creat dificultăţi atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi, adăugând presiune financiară — şi s-a încheiat cu alegeri controversate şi un deficit bugetar naţional care au adus propriul set de instabilitate, ridicând semne de întrebare cu privire la salarii şi locuri de muncă. În ciuda acestor provocări, s-a format un grad ridicat de adaptabilitate pentru a depăşi aceste probleme, deschizând calea către mai multă inovaţie şi creştere”, susţine Cristina Iacob, director executiv al Hays Romania.
Citeste si ANAF declanșează ofensiva. Românii, sub lupă pentru plățile cash
Piaţa muncii este mai agitată ca niciodată, însă la nivel de top management lucrurile par mai aşezate, iar schimbările sunt mult mai puţin frecvente.
Liderii din top management sunt mai calculaţi şi analizează cu atenţie riscurile înainte de a lua o decizie de schimbare a locului de muncă, susţine George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuţi headhunteri din România.
„În piaţa de top management, lucrurile sunt mult mai aşezate, mai clare şi mai previzibile, sunt nişte relaţii ţinute mai bine sub control la nivel de top management. Eu n-am observat o schimbare semnificativă. În primul rând se vorbeşte de ani de zile de joburi noi, meserii noi, dar eu n-am văzut asta, cel puţin la top şi nici chiar la middle management“, a spus el în cadrul emisiunii de business ZF Live.