- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii mai mari pentru medicii de familie din mediul rural. Veniturile pot să ajungă mai mari chiar și cu 100%

21 Feb, 18:51 • Toma Anca
Salarii mai mari pentru medicii de familie din mediul rural. Autoritățile fac astfel un prim pas pentru a încerca să acopere deficitul mare al acestor specialiști. Aproape 2.000 de medici de familie lipsesc din sistemul de sănătate.
Salarii mai mari pentru medicii de familie din mediul rural. Veniturile pot să ajungă mai mari chiar și cu 100%

Salarii mai mari pentru medicii de familie din mediul rural. Jumătate dintre cei care lucrează deja în aceste zone au peste 60 de ani. Adică vor ieşi la pensie peste cel mult 10 ani. Medicul de familie nou-venit într-un sat ar urma să încaseze, timp de 6 luni, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraș. Asta dacă merge într-o localitate în care există deja doctori însă mai este nevoie de personal medical.

Iar dacă va lucra într-o comunitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical, atunci va încasa venit dublu. Acest lucru poate dura un 1 an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, potrivit strileprotv.ro.

Salarii mai mari pentru medicii de familie din mediul rural

Pentru a mări numărul medicilor de familie care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, lista de pacienți a fost micșorată de la 1.800 la 1.500. În plus, doctorii vor putea avea un rol mai important în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor.

Acestea sunt modificările propuse în noul contract cadru, care ar trebui să intre în vigoare pe 1 iulie.Documentul prevede însă și alte schimbări: Extinderea accesului la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi – lucru care ar mai elibera camerele de gardă ale spitalelor.

Apoi, acordarea unor consultații la distanţă, pentru monitorizarea bolilor cronice și introducerea dispozitivelor compresive în lista celor decontate din bugetul CNAS.

Citește și: Medicii din România sunt cercetați. Dispozitivele medicale de la decedați erau montate pacienților. Unde au loc perchezițiile

Oamenii sunt nevoiți să parcurgă zeci de km pentru o rețetă

Spre exemplu, în satul Colun din Sibiu au trecut șase ani de când nu există niciun medic de familie. Ultima doctoriță era nevoită să facă naveta o dată pe săptămână, ceea ce a făcut-o să renunțe după doar două luni. Oamenii trebuie să bată drum lung ca să ajungă să își ia o simplă rețetă. Din sat până în Sibiu sunt 45 de km.

Mai merg cu mașina, mai mergem cu căruța care au căruță, mai trimit copiii cu rețeta, să ia medicamente”, a explicat o localnică. „Am băiatul de mă rog de el să vină acasă să mă ducă și mă aducă, că altcineva trebuie să dai 50-60 de lei”, a spus o altă localnică.

Un medic de familie, care are această meserie de 23 de ani, a ales să renunțe la București pentru a se muta definitiv la țară, în Cerașu, în Prahova.

Tinerii vor să aibă timp liber, vor să aibă viață personală în primul rând și după aia să își facă meseria. Nu poți veni 4 ore pe zi sau pe săptămână ca să fii medic de familie adevărat. Înseamnă să locuiești în localitate și să fii la dispoziția oamenilor tot timpul”, a declarat Carmen Sârbu, medic de familie.