Salariile profesorilor și ale angajaților din Învățământ vor beneficia de o nouă majorare în luna iulie. Creșeterea se va aplica pentru salariile pe care cadrele didactice le vor primi în luna iulie.
În momentul actual, salariul net, cu care rămân profesorii după plata contribuțiilor la stat, este doar 58% din salariul brut. Din salariile brute din grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat. Grilele publicate sunt cele referitoare la salariile de bază, brute, echivalente pentru gradația 0, pe fiecare funcție, tranșă de vechime și grade didactice.
Conform Ministerului Finanțelor, Ministerul Educației a cheltuit, în primele trei luni ale acestui an, 8,2 miliarde de lei din bugetul de cheltuieli de personal. Execuția de peste un sfert din buget pe primele 3 luni duce la insuficiența bugetului pentru satisfacerea salariilor, inclusiv pentru majorarea veniturilor din iunie.
„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară au fost aprobate unele majorări salariale pentru anumite categorii de personal bugetar. Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul ”Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți de 8,2 mld. lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin actul normativ mai sus menționat”, scrie Ministerul Finanțelor în memorandumul citat.
La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care a stabilit salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri au fost pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).
Câteva exemple de creșteri salariale pentru profesorii din învățământul preuniversitar: