Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru 800.000 de români. Proiectul de lege privind salariul minim european a fost inițiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că nivelul salariului minim european a fost stabilit ținându-se cont de puterea de cumpărare a populaţiei, de salariul mediu şi de productivitatea muncii.
”Proiectul de lege privind salariul minim european, iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a fost promulgat astăzi. Actul normativ transpune în legislaţia naţională Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Acest demers are ca scop asigurarea unui trai decent pentru toţi lucrătorii din România şi reducerea inegalităţilor salariale”, a transmis Simona Bucura Oprescu.
Potrivit noii legi, salariile mici vor creşte după indicatori economici clari. Totodată, sunt încurajate negocierile între angajatori şi sindicate.
Ministrul Muncii spune că această lege este menită să protejeze salariații, urmărindu-se reducerea sărăciei în muncă şi protejarea puterii de cumpărare.
”Odată cu adoptarea acestei legi vom avea o mai bună protecţie a lucrătorilor din România. Creşterea salariilor este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru o mai mare stabilitate economică şi socială.
Prin aplicarea acestei legi urmărim reducerea sărăciei în muncă şi protejarea puterii de cumpărare. Este un angajament pe care ni l-am asumat să nu lăsăm pe nimeni în urmă şi să îmbunătăţim condiţiile de muncă şi de viaţă”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
În lege nu este specificată o sumă anume la care va ajunge salariul minim brut în 2025, ci este menționată formula de calcul care se va aplica pentru măririle salariului minim brut pe economie în fiecare an.
Noua lege va modifica în principal Codul Muncii, precum și Legea Inspecției Muncii.
În varianta actuală a Codului Muncii, art. 160 prevede: „Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”. Guvernul a propus detalierea și clarificarea componenței salariului, astfel încât art. 160 a fost modificat astfel:
„(1) Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.
(2) Salariul de bază reprezintă componenta fixă a remunerației brute plătite unui salariat pentru munca pe care o prestează pe parcursul unei luni calendaristice, în care nu sunt incluse sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri.
(3) Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil, conform prevederilor art.162 alin.(1).
(4) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, în condițiile art.164, corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai și de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent”.
Totodată, potrivit noii legi, art. 164 din Codul Muncii va fi modificat astfel:
„Angajatorul este obligat să garanteze în plată salariaților un salariu de bază brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut prevăzut la art. 160 alin. (3)”, riscând inclusiv un dosar penal pentru nerespectarea acestei obligații.
Cu alte cuvinte, angajatorul e obligat să garanteze un salariu de bază brut lunar cel puțin egal cu salariul minim stabilit potrivit actelor normative sau CCM-urilor, potrivit avocatnet.ro
Salariul minim pe economie de 4.050 de lei de la 1 ianuarie, care urmează să fie oficializat de guvern, a fost stabilit potrivit normelor europene. Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană în legislaţia naţională avea termen data de 15 noiembrie 2024.