Angajaţii din mediul privat ar outea primi, în majoritatea cazurilor, salarii mai mari cu 6% – 10%, scrie economica.net. Conform studiului realizat de Randstad România, 34% dintre companii au planuri de recrutare în 2025, pe fondul creșterii afacerilor și extinderii pe piețele naționale și internaționale. Pe de altă parte, 13% dintre angajatori declară că nu vor mai face angajări în acest an.
Cele mai multe angajări vor fi pentru posturi din vânzări, inginerie, suport clienți și IT sau posturi cu responsabilități operaționale. În schimb, domenii din mediul privat precum automotive, transport-logistică și servicii financiare ar putea înregistra stagnări sau chiar scăderi în recrutare.
Companiile raportează dificultăți tot mai mari în identificarea personalului calificat, în special în domeniile producție, IT, vânzări și logistică. Cele mai frecvente probleme includ așteptările salariale ridicate ale candidaților şi lipsa experienței pentru anumite poziții.
Citeşte şi: Avertisment pentru românii care primesc bani cadou în 2025. Ce prevede legea şi când trebuie plătit impozit
Din datele studiului mai reiese că 71% dintre angajatori consideră că rețelele profesionale online, precum LinkedIn, reprezintă cea mai eficientă metodă de recrutare în 2025. La rândul lor, programele de recomandare internă și colaborările cu agenții de recrutare rămîn printre preferatele companiilor.
Un aspect interesant relevat de acest studiu îl reprezintă creșterea recrutării internaționale în mediul privat: 14% dintre angajatori intenționează să angajeze muncitori din afara Uniunii Europene pentru posturi de producție (blue-collar), iar 6% caută specialiști (white-collar) din afara UE.
De asemenea, 64% dintre companii sunt deschise la utilizarea AI. „Viitorul pieței muncii din România va fi definit de un echilibru între tehnologie, educație continuă și beneficii care adresează atât nevoi profesionale, cât și personale ale angajaților”, a declarat Ionuț Huzu, director comercial al Randstad România.
Cercetarea Randstad Romania HR Trends 2025 a fost realizată în perioada octombrie-decembrie 2024, pe baza unui sondaj online, la care au răspuns 204 de companii, şi a fost făcută în parteneriat Evalueserve, companie globală de cercetare de piață și analiză.