- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii primari 2024. Ce venituri lunare câștigă edilii votați la alegerile din 9 iunie

12 Jun, 10:12 • Bumbeneci Diana
Te-ai întrebat vreodată ce salariu are un primar din România? Veniturile lor sunt calculate după o serie de criterii speciale.
Salarii primari 2024. Ce venituri lunare câștigă edilii votați la alegerile din 9 iunie

Conform regulilor din România, revizuite ultima oară la începutul anului 2023, salariile primarilor de localități se împart în patru categorii. Este vorba despre edilul general al Capitalei, liderii de sectoare, viceprimarul Capitalei și președinții de consilii județene, de primarii din marile municipii și de primarii de comune, conform Legii 153/2017.

Ce salarii au primarii din România

Edilul general al Capitalei are un salariu lunar de bază brut de 23.000 de lei. Viceprimarul Capitalei, edilii de sectoare și președinții de consilii județene primesc câte 20.700 de lei lunar ca salariu brut. De partea cealaltă, aleșii marilor municipii sunt plătiți cu 17.250 de lei pe lună, ca salariu brut.

Așadar, conform datelor prezentate în spațiul public, primar de comună primește un salariu lunar brut de până la 13.800 de lei. În cazul acestor primari, salariul este stabilit în funcție de numărul de locuitori ai comunei și de hotărârea consiliului local. În medie, cele mai mici salarii de edili sar de 8000 de lei.

Citește azi și: Lista noilor primari ai României. Ei sunt edilii pentru următorii 4 ani

vot primari
vot primari

Desigur, la sumele standard se pot adăuga diferite sporuri sau prime, care sunt acordate de către consiliile locale, județene sau Consiliul General, după caz, în funcție de activitatea desfășurată de fiecare primar.

Data la care edilii aleși pe 9 iunie vor intra în activitate oficial

Conform Codului Administrativ, mandatul edilului șef, consilierului local, președintelui județean și al consiliului județean este de patru ani și se exercită în condițiile legii.

În acest context, politicienii aleși pe 9 iunie vor prelua mandatele pe 27 septembrie, asta pentru că alegerile din 2020 au avut loc tot pe data de 27 septembrie. Până vor prelua mandatele vor trece trei luni și două săptămâni, un timp foarte lung, având în vedere proiectele în derulare.

Guvernul taie 50% din bani

Angajații care nu au reușit să aducă bani europeni sau care au roiecte blocate riscă să piardă aceste sporuri care sunt încasate inclusiv de primari. Ministerul Finanţelor trebuie să îi prezinte premierului lista „privilegiaţilor” şi acesta să decidă cine îşi pierde banii.

Sporul care a fost acordat în luna martie reprezintă pentru unii aleşi locali o majorare a salariului cu 50 de procente, așadar, o sumă colosală care poate fi luată degeaba de cei care nu atrag fonduri și nu duc proiectele la bun sfârșit.

Spre exemplu, edilul Capitalei primeşte 6000 de lei în plus la salariu, iar un primar de comună, în jur de 3000 de lei în plus, iar în multe dintre cazuri nici nu se atrag fonduri europene și sporurile sunt oferite pe nedrept. Așadar, pentru a fi sprijiniți primarii care chiar aduc fonduri europene, sporurile vor ajunge  doar la cei care se implică.

Un ales în funcție mai poate primi spor de vechime, spor de radiații, spor pentru munca suplimentară, spor pentru persoanele cu handicap, indemnizații de vacanță și pentru deplasări în interesul muncii, precum și sporuri de stres, sau premii de excelență.

„Premiile de excelenţă individuale lunare nu pot depăşi, anual, două salarii de bază minim brute pe ţară garantate în plată şi se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor aprobate în buget cu această destinaţie, în condiţiile legii, avându-se în vedere elementele prevăzute la alin. (2), cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor, acolo unde nu sunt constituite astfel de organizaţii sindicale.”, este prevăzut în lege.

Citește și: Imperiul „Clotilde Armand” este în cădere liberă. George Tuță, câștigătorul alegerilor din Sectorul 1: „Diferența între mine și dna Armand este de 681 de voturi”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult