- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii profesori 2024. Se schimbă grila, bani pe card în funcţie de numărul de olimpici

14 May, 19:15 • Bocioacă Bianca
Salarii profesori 2024. Potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, au avut loc, în cadrul unei întâlniri a sindicatelor din Învățământ cu ministrul Educației, discuții despre identificarea unor criterii pentru salarizarea diferențiată a profesorilor pe criterii de performanță.
Salarii profesori 2024. Se schimbă grila, bani pe card în funcţie de numărul de olimpici

Salarii profesori 2024. 

În cadrul unei întâlniri a sindicatelor din Învățământ cu ministrul Educației au avut loc discuții despre identificarea unor criterii pentru salarizarea diferențiată a profesorilor pe criterii de performanță, scrie edupedu.ro.

„La data de 1 aprilie 2024, reprezentanții federațiilor sindicale au avut o întâlnire cu ministrul educației, Ligia DECA, tema discuțiilor constând în stabilirea demersurilor în vederea identificării unor criterii pentru salarizarea diferențiată a cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar pe criterii de performanță”, conform FSLI.

Citește și: Salarii profesori 2024. Cât va câştiga un profesor debutant din luna iunie

Pe 1 aprilie, Ministerul Educației a anunțat că a decis „constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „elaboreze proiectul de Metodologie provind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe bazza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

În informarea FSLI se arată că s-a convenit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Educației și reprezentanți desemnați de federațiile sindicale reprezentative.

„În cadrul discuției purtate, s-a convenit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Educației și reprezentanți desemnați de federațiile sindicale reprezentative, pentru elaborarea proiectului de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță, urmând ca, la prima întâlnire de lucru, să se stabilească calendarul de desfășurare a activităților.

Aceste demersuri vin în contextul în care, în cadrul raportului tehnic OECD „Consolidarea guvernanței învățământului preuniversitar din România”, elaborat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, printre cele 18 recomandări-cadru ale OCDE pentru continuarea reformei în România se numără și revizuirea sistemului de salarizare a cadrelor didactice pentru a consolida legătura dintre performanță și recompensă și pentru a îmbunătăți transparența”, potrivit FSLI.

Au mai existat discuții despre intriducerea unor criterii de performanță în învățământ și în trecut, mai exact în 2016, dar sindicatele din Învățământ au respins salarizarea pe baza acestor criterii de performanță.

După publicarea testelor PISA 2022, premierul României, Marcel Ciolacu, i-a cerut public minstrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat.

„Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu, la acea vreme.

În data de 8 decembrie, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, Andreas Schleicher, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație”.

Pe 15 ianuarie, Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel ca unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3.

Citește și: Începe recalcularea pensiilor profesorilor. Ce tipuri de venituri pot fi luate în considerare la majorarea din 2024

Majorări salariale pentru profesori în 2024

Salariile profesorilor au crescut din ianuarie 2024. Guvernul a aprobat în ultima ședință din 2023 proiectul de ordonanță de urgență care vizează o serie de majorări salariale pentru angajații din învățământ.

Pentru învățământul preuniversitar, creșterile vor fi cuprinse între 19,4% și 20,5%, iar pentru directori și directori adjuncți creșterea brută medie totală va fi de peste 36%.

Pentru universitar, majorările vor fi cuprinse între 15% şi 21%, în timp ce pentru personalul didactic auxiliar creșterea va fi de 15,5%, iar pentru personalul administrativ de 15%.

Salarii profesori 2024

  • Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, care în decembrie 2023 are un salariu brut de 8.492 lei decembrie, va primi 9.623 lei brut- ianuarie 2024 și 10.232 lei brut în iunie 2024.
  • Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, cu 15-20 ani vechime, cu un salariu brut de 6.947 lei în decembrie 2023, va avea 7.824 lei brut în ianuarie 2024 și 8.296 lei brut în iunie 2024.
  • Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, cu 10-15 ani vechime, care are un salariu brut de 6.562 lei în decembrie 2023, va primi 7.390 lei brut în ianuarie 2024 și 7.835 lei brut în iunie 2024.
  • Un profesor studii superioare de lungă durată, debutant până la 1 an vechime, care are un salariu brut de 5.398 lei decembrie 2023, va primi 6.080 lei brut în ianuarie 2024 și 6.446 lei brut în iunie 2024.