Continuă scandalul la Spitalul Sfântu Pantelimon din Bucureşti. Directorul a demisionat, iar managerul a transmis că vrea să renunţe la funcţie, însă demisia acestuia va intra în vigoare peste câteva zile. Între timp au ieșit la iveală și salariile colosale câștigate de membrii spitalului în care au avut loc „decesele groazei”.
Tot scandalul a pornit în momentul în care un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină, în luna aprilie, iar 17 pacienți au murit nevinovați. Nu s-a lăsat cu nicio demisie sau demitere. Rafila a declarat, inițial, că lucrurile au fost în regulă la spitalul Sfântul Pantelimon din București.
Corpul de control de la Ministerul Sănătății nu a descoperit nimic. În cursul zilei de ieri, însă, Rafila a solicitat demisia conducerii Spitalului ”Sf. Pantelimon”, ”în urma unor deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice”, după ce 17 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit în doar patru zile.
Un medic de la spitalul Pantelimon are un salariu de bază de 16.000 de lei, la care se adaugă 2.500 de lei plus aproape încă un salariu de 14.000 de lei pentru condiții grele de muncă. Totul este brut.
Managerul căruia Rafila îi cere demisia este și profesor, așa că ajunge și el la venituri lunare de 30.000 de lei.
Mangaerul Spitalului este profesorul Socea Bogdan.
El are 2 surse de venit:
274.000 de lei ca medic și manager al spitalului
74.000 de lei pentru că este profesor.
În total 349.000 de lei, adică 30.000 lei pe lună.
Potrivit declarației de avere, medicul are un apartament, o casă de locuit și o casăd e vacanță.
El mia deține 4 terenuri, 3 intravilan.
De asemenea, mai are 2 mașini și 500.000 lei în bancă.
Potrivit documentelor, din cheltuielile spitalului de 300 milioane de lei, 223 milioane sunt doar cu salariile în 2024. Sporurile pentru condiții de muncă sunt în valoare de 31.000.000 lei. 6.000.000 de lei sunt cheltuite pentru plata cu ora.
Va demisiona și ministrul Sănătății?
Ministrul Alexandru Rafila susține că nu este o situație pe care trebuie să și-o asume, în condițiile în care problema de la Sfântul Pantelimon reprezintă o infracțiune de omor premeditat, nu o problemă din sistem acoperită de conducere, motiv pentru care decizia unor cadre medicale de a schimba planul de tratament a pacienților nu este responsabilitatea directă a ministrului Sănătății.
Vezi și: Avertisment neașteptat pentru românii care consumă cartofi. Greșeala care te bagă în spital
„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e vorba de o infracțiune care presupune omor premeditat. Într-o astfel de situație nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății pentru astfel de acuză. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să demisionez.
Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate. Așa că o chestiune care pune în dubiu, cum spuneți dumneavoastră, pentru că a creat foarte multă emoție e o chestiune pe care o înțeleg, de asta am venit în fața dumneavoastră să explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel să controlăm și să influențăm, pentru că nimeni nu poate interveni în decizia individuală a medicului (…) Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de politica Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, joi, la Constanţa, despre situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.
„Sperăm să fie şi ultimul caz de acest gen. Aţi văzut la fel ca şi mine. N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de nişte medici care trebuie să salveze vieţi, nu să omoare oameni. Mai ales nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis. Vorbim totuşi de omor premeditat.
Un lucru foarte grav. Ce am văzut eu ca şi desfăşurare a evenimentelor, anumite lucruri au fost sesizate mai demult, mi se pare că din aprilie, s-a trimis un control administrativ să se vadă administrativ cheltuielile şi dacă procedurile sunt respectate, pentru că, în primul rând, acesta este atributul Ministerului Sănătăţii. Pe urmă am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, care au spus că nu se întâmplă nimic.
Am văzut atitudinea ministrului când a cerut imediat ca acei manageri să-şi depună demisiile, deoarece ei erau cu concurs, nu puteau fi demişi decât dacă acceptau această demisie de onoare şi sunt ferm convins, mai ales după comunicatul… din punctul meu de vedere de mult timp n-am văzut un comunicat atât de dur a unor magistraţi, mai ales că vorbim aici de nişte făptuitori medici. Sunt ferm convins că încet, încet vom afla tot adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu.
Citește și: Se dau 100.000 de euro fonduri nerambursabile. Cum poți primi banii în fiecare an