Pensiile depinde de salariile pe care le avem în anii de muncă. Ei bine, pentru a obține o pensie decentă în România, este necesar un salariu mare, deoarece pensia depinde de anii de contribuție și de sumele contribuie la sistemul public de pensii.
Recalcularea pensiilor a evidențiat cât de importantă este vechime și stagiul de cotizare în determinarea cuantumului pensiilor. Noua lege pune accent pe contributivitate, astfel că pensionarii cu o lungă perioadă de muncă au beneficiat de sume mai mari începând cu 1 septembrie, potrivit newsweek.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Amenințare iminentă pentru mii de români! Pensiile din septembrie, în pericol de a fi tăiate! Cine riscă să rămână fără bani?
foto: calculare pensii
Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași, a oferit un exemplu relevant de recalculare a pensiilor: un bărbat care a muncit timp de 48 de ani și a adăugat 5 ani de facultate, având carieră în învățământul superior, primește acum o pensie brută de 3.500 lei de la 1 septembrie, după aplicarea noii formule de calcul.
„Un exemplu de la marea recalculare o persoană bărbat care a muncit nici mai mult, nici mai puțin de 48 de ani da, la care am adăugat 5 ani de facultate, dar efectiv muncit și este din învățământul superior.
A fost cadru didactic și a câștigat după aplicarea formulei de la 1 septembrie 3.500 lei la pensie brut. Vorbim de cuantumuri brute pentru care a muncit 48 de ani”, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași.
Directorul Casei de Pensii Iași a explicat că pensionarul a primit 147 de puncte de pensie, conform noii legi. Pentru a obține un punct de pensie pe lună, ar fi necesar un salariu brut de aproximativ 9.000 lei.
„Nici mai mult nici mai puțin de 147 de puncte a primit pensionarul în urma calculului conform noii legi. Astăzi, ca să avem un punct pe lună, ar trebui să avem salariu brut undeva în jur de 9.000 lei ca să iasă la calcul un punct pe lună”, a mai spus directorul Casei de Pensii Iași.
Peste 3 milioane de pensionari din România au beneficiat de creșteri ale pensiilor începând cu data 1 septembrie, în urma recalculării.
Autoritățile promit că următoarea majorare va avea loc pe 1 ianuarie 2025, odată cu indexarea pensiilor și ajustarea pentru perioadele necontributive, dar sumele suplimentare nu vor fi la fel de mari ca în cazul recalculării recente. Aproape 4.4% dintre pensionari vor avea pensiile înghețate și nu vor primi creșteri suplimentare.
Te-ar mai putea interesa și: Șeful Casei de Pensii face un nou anunț major despre pensiile mărite. Baciu: „Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii”