Guvernul României a adoptat joi o ordonanță de urgență cu privire la majorarea salariilor pentru angajații din sănătate și asistența socială. Conform ordonanței, salariile de bază ale personalului din sistemul public de sănătate și asistență socială vor fi majorate cu 20% începând cu luna martie 2024. Această majorare se va aplica în două tranșe egale, prima începând din martie și cealaltă din iunie. Această decizie afectează direct aproximativ 235.611 de angajați din sistemul de sănătate și aproximativ 46.000 de persoane din domeniul asistenței sociale, transmite Știri pe surse.
Totodată, proiectul de Ordonanță de urgență prevede că salariile de bază ale personalului din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății se vor majora cu 20% față de nivelul salariului de bază din luna decembrie 2023, urmând să fie acordate în două tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024 și, respectiv, 1 iunie 2024.
Aceste măsuri vor beneficia un număr estimativ de 235.611 salariați din sistemul public de sănătate, generând cheltuieli suplimentare de personal în anul 2024 de 2,3 miliarde de lei, cu un impact bugetar estimat pentru același an de 1,3 miliarde de lei.
„Începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenței sociale din anexa nr.II la Legea-cadru nr.153/2017, precum și ale personalului TESA din unitățile și centre de asistență socială cu sau fără personalitate juridică se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023 și se acordă în 2 tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024”, se arată în OUG.
Te-ar putea interesa și: Schimbare radicală în Sănătate. Românii ar putea redirecționa 50% din contribuţia la sănătate pentru asigurare medicală privată
Sanitas a transmis că, conform Ordonanței de Urgență, creșterile salariale din Sănătate sunt în medie de 26,8%, care se vor adăuga la salariile de bază în anul 2024. De asemenea, au fost corectate unele inechități pentru funcțiile de conducere din domeniile sănătății și asistenței sociale.
Pentru personalul din asistența socială, creșterile vor fi de 20%. Aceste decizii sunt în concordanță cu angajamentul făcut față de membrii de sindicat care au fost implicați în Conflictul Colectiv de Muncă pentru o majorare salarială de 20%.
Sanitas recunoaște că există încă frustrări în rândul angajaților din Sănătate, dar subliniază importanța acceptării unui compromis în această etapă. Au explicat că, deși ar fi dorit să ofere mai mult, guvernul a alocat doar 2.5 miliarde RON lunar pentru acest scop. Sanitas și-a împărțit aceste resurse după ce au considerat că este cel mai adecvat, recunoscând că distribuția nu este perfectă. Ei încurajează membrii săi să se implice activ și să își asume responsabilitatea în procesul de negociere. În plus, au apreciat deschiderea pentru dialog și efortul Primului-ministru Marcel Ciolacu în promovarea Ordonanței de Urgență pentru a răsplăti eforturile personalului din sănătate și asistență socială. Sanitas promite să revină cu calcule detaliate pentru fiecare categorie de salariați în curând.
„Conform OUG-ului, creșterile salariale sunt în medie de 26,8%, creșteri care se vor adăuga la salariul de bază, în anul 2024.
Totodată am corectat o serie de inechități pentru funcțiile de conducere, director financiar-contabil, director de îngrijiri, asistent șef de unitate, asistent șef stație de ambulanță, asistent șef secție etc.
Pentru tot personalul din Asistență Socială creșterile vor fi de 20%. Ne-am respectat astfel angajamentul făcut față de membrii noștri de sindicat care au semnat pentru deschiderea Conflictului colectiv de muncă, pentru o creștere salarială de 20 de procente.
Știm că există încă frustrări în cele două sisteme și le înțelegem, dar în această etapă a trebuit să acceptăm un compromis. Dacă am putea să oferim 2.5 miliarde RON lunar, am face-o, dar guvernul ne-a dat doar 2.5 miliarde până la finalul anului”, a transmis Sanitas.