Sistemul privat de învăţământ privat aduce tot mai multe locuri de muncă stabile, iar salariile pornesc de 3000 lei pentru educatoare şi ajung la 5.000-8.000 lei pentru un profesor de gimnaziu, arată datele colectate de eJobs, citat de Zf.
Plafoanele salariale sunt foarte diferite, în funcție de experienţa pe care o au candidaţii şi de certificările profesionale obţinute. Cele mai mari salarii sunt în Bucureşti, în oraşele mai mici nivelul fiind cu aproximativ 25% mai mic decât în Capitală.
„Este, totodată, un domeniu în care retenţia de personal este esenţială şi, pentru asta, angajatorii sunt atenţi la pachetele pe care le oferă candidaţilor. Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge şi la 40 pe an, acesta fiind un beneficiu extra care se adaugă altora precum bonuri de masă ori cursuri de formare şi certificare profesională. Transparenţa salarială este un alt element de care angajatorii din acest domeniu ţin cont pentru că ştiu cât de mult îi poate ajuta în recrutarea persoanelor potrivite. Tocmai de aceea, aproximativ 70% dintre joburile postate pentru acest domeniu au salariul afişat în anunţul de angajare”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.
Un educator care lucrează într-o grădiniţă privată din Bucureşti câştigă între 4.000 şi 5.000 de lei pe lună, în timp ce un asistent educator are un salariu cuprins între 3.000 şi 4.000 de lei.
Conform Salario, comparatorul salarial marca eJobs, dacă salariul unui învăţător debutant este de aproximativ 3.000 de lei pe lună, pentru cei care au cel puţin 5 ani de experienţă depăşeşte 4.500 de lei.
Un profesor din ciclul gimnazial câştigă între 5.000 şi 8.000 de lei, în funcţie de vechime, dar şi de specializarea pe care o are.
„Deşi vorbim despre joburi care se adresează atât candidaţilor entry level, cât şi celor cu experienţă, angajatorii au o serie de cerinţe destul de specifice, precum studii universitare absolvite sau în curs de absolvire, studii psihopedagice absolvite, dar şi o serie de soft skills necesare atunci când lucrezi cu copiii, precum empatie, bune abilităţi de comunicare cu copiii şi cu părinţii şi răbdare”, detaliază Roxana Drăghici.
O schimbare radicală pentru personalul din sistemul de stat a avut loc în iulie 2023, moment în care angajații au primit salarii majorate, în urma grevei care a avut loc la finalul lunii mai şi începutul lunii iunie. Creşterile au pornit de la 760 de lei net şi au ajuns până la 1.420 de lei net, adică o majorare de 25% la toate categoriile.
Te poate interesa și: Ministrul Energiei face anunțul momentului în România cu privire la facturile românilor. „vrem să menținem sistemul cât mai stabil”