Datele publice indică faptul că salariile bugetarilor, în ianuarie, au fost duble duble faţă de estimările făcute de Guvern. Calculele făcute de Ziarul Financiar indică faptul că salariile bugetarilor ar fi trebuit să crească cu 11% în prima lună din 2024, totuși, în realitate ar fi crescut cu 21%.
Pentru a gestiona această situație, Ministerul de Finanţe vrea să dezgheţe creşterile pentru salariile bugetarilor. După cum arată textul unei alte ordonanţe de urgenţă, salariile bugetarilor sunt îngheţate, după ce guvernul Marcel Ciolacu a spus că va ajusta deficitul bugetar în primul rând prin economii la bugetul de stat şi abia apoi prin creşterile de taxe.
„În vederea aplicării politicii salariale de către operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se reglementează ca operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile şi/sau plăţi restante la 31 decembrie 2023, să poată acorda anumite creşteri salariale”, se arată în nota de fundamentare a acestei ordonanțe care afectează salariile bugetarilor.
În ceea ce privește impactul financiar asupra bugetului general consolidat al acestor măsuri, deşi sunt mai multe măsuri care măresc cheltuielile bugetului de stat, autorii nu au oferit detalii. La secţiunea „Propuneri pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare ”, cei care au redactat documentul au notat: „Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect”.
Te-ar putea interesa și: Adrian Negrescu: „Avem un stat obez. Plătim dublu pentru salariile bugetarilor față de acum 7 ani”. Peste 13.000 de bugetari pe statul de plată în 2023
Deși au fost mărite unele taxe şi chiar introduse unele la începutul anului, execuţia bugetară din ianuarie a avut de suferit. Astfel, deși s-au strâng bani la bugetul de stat, diferitele cheltuieli au fost duble față de așteptări. După cum arată datele legate de salariile bugetarilor, estimările au fost de 11% pe tot anul 2024. Cu toate acestea, cheltuielile cu salariile cresc dublu faţă de programare în ianuarie 2024.
În conformitate cu legile actuale,funcţiile de conducere din aparatul de stat nu puteau avea o pondere mai mare de 8% din totalul posturilor, acum se poate ajunge până la 10%, dacă sunt întrunite anumite condiţii. „Prezenul proiect de act normativ instituirea posibilităţii guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcţii de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăşi 10 % din numărul total de posturi aprobate”.
„Companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează repartizarea unei cote de “minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor, cu capital integral sau majoritar de stat”, se mai arată în proiect.