Autorităţile judeţene din Arad şi Timiş se preocupă din ce în ce mai mult să atragă forţă de muncă din estul Ungariei. Ultimele măsuri luate chiar în regim de urgență au fost stabilite pentru a acoperi o parte din deficitul existent în zonele industriale din vestul României. În plan se mai află și organizarea mai multor întâlniri la Csongrád între angajatori de la noi şi muncitori sau elevi ai şcolilor profesionale de acolo, transmite Agerpres, citat de Economica.
În acest context, președintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, în cadrul unei şedinţe a executivului Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT), a explicat mai multe despre noul proiect. Oficialul de la CJ Arad a luat parte la evenimentul organizat pentru discutarea proiectelor în lucru şi a perspectivelor pentru ciclul de finanţare europeană.
Iustin Cionca este la ora actuală și preşedintele în exerciţiu al Euroregiunii. Alături de județele partenere: Arad, Timiş, Caraş-Severin (din România), Provincia Autonomă Voivodina (Serbia) şi Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun (Ungaria), a dezbătut o serie de subiecte de actualitate. Primul și, totodată, cel mai mare plan este legat de proiectul căii ferate dintre Szeged (Ungaria) şi Subotica (Serbia), pentru care Euroregiunea DKMT s-a ocupat de documentaţia tehnică.
Judeţul Arad a solicitat „o implicare mai activă a agenţilor economici din zona transfrontalieră” pentru atragerea forţei de muncă din Ungaria în zonele industriale din țara noastră. Pentru a se putea duce la capăt aceste planuri au fost propuse primele 14 întâlniri între muncitori şi angajatori în judeţele Arad, Timiş şi Csongrád, „scopul fiind suplinirea lipsei de forţă de muncă din vestul României cu muncitori din estul Ungariei”.
„Avem solicitări în acest sens din Chişineu-Criş şi din municipiul Arad. Salariile oferite de firmele din vestul României sunt mai mari decât cele din estul Ungariei şi asta face din zonele noastre industriale o destinaţie pentru forţa de muncă din Ungaria. Consiliul Judeţean Arad a modernizat întreaga reţea de drumuri transfrontaliere, printr-un proiect de 13,8 milioane de euro, pe programul Interreg România-Ungaria, pentru a facilita afluxul de angajaţi către companiile arădene”, a declarat Iustin Cionca, la finalul şedinţei.
În 20 mai, la Pecica, se va organiza adunarea generală a Euroregiunii DKMT, la care vor participa preşedinţii judeţelor membre, dar şi alţi oficiali.